HUP podržao osnivanje Fakulteta primijenjene matematike i informatike u Osijeku

01.12.2022.

Nakon Odluke Senata Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku 30. studenoga 2022.godine o osnivanju  Fakulteta primijenjene matematike i informatike, po nazivu i profilu jedinstven u Republici Hrvatskoj, nastao iz dosadašnjeg Odjela za matematiku, održana je konferencija za medije 01.prosinca 2022. godine u prostoru odjela za matematiku na kojoj su govorili prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, dr. sc. Ivan Sarić, direktor HUP Regionalnog ureda Osijek,  Mihael Tomić, predsjednik udruge Osijek Software City, Denis Sušac, direktor tvrtke Mono d.o.o. i predsjednik Izvršnog odbora HUP-a Regionalnog ureda Osijek te prof. dr. sc. Kristian Sabo, privremeni dekan Fakulteta primijenjene matematike i informatike.

Tom prigodom, rektor Guberac istaknuo je da je, uz Kineziološki fakultet te Fakultet turizma i ruralnog razvoja, to treći fakultet koji je sveučilišni Senat utemeljio u posljednje dvije godine kako bi mlade zadržao na studijima na tom području. To su studiji za deficitarna zanimanja na tržištu rada, koji su itekako potrebni. Fakultet za primijenjenu matematiku pojačat će suradnju s gospodarstvom, ponajprije s IT sektorom, ali ne treba zaboraviti ni obrazovanje nastavničkog kadra, koji je itekako bitan za društvo u cjelini.

Predsjednik osječke podružnice Hrvatske udruge poslodavaca i vlasnik IT tvrtke "Mono" Denis Sušac istaknuo je kako je to važan događaj za osječku i za regionalnu IT zajednicu, ocjenjujući da će novi fakultet bitno poboljšati prepoznatljivost Osijeka kao središta za vrhunsku edukaciju u toj struci.

Podrška HUP-a osnutku ovog fakulteta govori o činjenici da je potrebna što jača povezanost akademske zajednice I gospodarstva kako bi isti proizvodili kadar koji će biti zapošljiv na tržištu rada, a samim time i ostanak mladih na ovom području, istaknuo je  Ivan Sarić.

Više proćitati na: https://www.mathos.unios.hr/index.php/892-senat-sveucilista-josipa-jurja-strossmayera-u-osijeku-odlucio-odjel-za-matematiku-postaje-fakultet-primijenjene-matematike-i-informatike

vrh stranice