HUP- Koordinacija veledrogerija: Dugovi prema veledrogerijama ponovno narasli, premašuju 600 milijuna eura

13.11.2023.

Zakonski rokovi plaćanja u Hrvatskoj nalažu da se financijske obaveze moraju podmiriti u roku od 60 dana.  Kako zdravstveni sustav ima problema s financiranjem, veledrogerije ga već dugo vremena podržavaju na način da su rokove plaćanja produžili na 180 dana, što je 3 puta duže od zakonske obaveze.

 

U dogovoru postignutom pred, sad već gotovo 3 godine, usuglašeno je i kako će se dani plaćanja u narednom periodu sustavno smanjivati prema važećim zakonskim okvirima. Sadašnje stanje, nažalost, sasvim je suprotno od navedenog. Velik broj bolnica i rokove od 180 dana je prekoračio a ukupan dug  prema veledrogerijama trenutno premašuje 600 milijuna eura.

O kretanju duga, HUP-Koordinacija veledrogerija, redovito, svaki mjesec službenim putem obavještava Ministarstvo zdravstva no unatoč evidentnom porastu duga,  termin zajedničkog sastanka na kojemu bismo imali priliku razgovarati o eventualno drugačijim modalitetima otplate duga nismo dobili, iako smo ga više puta pismeno tražili.

Iako je to zadnji mehanizam za kojim poseže, svaka veledrogerija, jednako kao i bilo koji drugi gospodarski subjekt u Republici Hrvatskoj, ima i pravo i obvezu zaštititi svoja prava aktiviranjem zakonom predviđenih mogućnosti naplate svojih potraživanja.

HUP-Koordinacija veledrogerija zalaže se za komunikaciju koja vodi prema rješenju trenutne situacije, što vjerujemo da je svima u interesu.  Veledrogerije će, kao i do sada, činiti sve da nađu rješenja, uvažavajući specifičnu situaciju svih uključenih dionika.  
vrh stranice