HUP i od županija, gradova i općina traži hitne mjere pomoći gospodarstvu

31.03.2020.

Zagreb, 31. ožujka 2020. - Zdravstvena kriza uslijed pandemije koronavirusa uzrokovala je i novu ekonomsku krizu koja se osjeća u poslovanju svih tvrtki, a mnoge i vitalno ugrožava posebice one najmanje. Od Vlade je zato HUP zatražio žurno donošenje novog paketa mjera kojima će se konkretnije i snažnije pomoći tvrtkama kako bi mogle sačuvati radna mjesta i preživjeti do kraja krize.

„Dok čekamo objavu novog Vladinog paketa mjera kojima će se državne razine pomoći gospodarstvu, tražimo i od svih drugih razina vlasti, jedinica lokalne samouprave i uprave da sa svoje strane također žurno donesu mjere kojima će pomoći tvrtkama u ublažavanju kriznog udara s kojim su suočene.“ – naglašava Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

I na razini županija, gradova i općina nužno je za vrijeme trajanja krize potpuno ukinuti ili značajno smanjiti sve troškove koji opterećuju poslovanje i koji mogu pomoći poduzetnicima i poslodavcima da održe zaposlenosti i budu u mogućnosti nastaviti poslovanje jednom kada se okolnosti normaliziraju. Pozdravljamo takve poteze koje su već poduzele neke jedinice lokalne uprave i samouprave i kao što su Bjelovar, Rijeka, Koprivnica i očekujemo da svi oni koji to još nisu učinili slijede njihove primjere i također se aktivno uključe u borbu protiv ekonomske krize baš kao što to čine na području zaštite zdravlja i života.

Ukidanje naknada za korištenje javnih površina, za najam gradskih prostora, komunalne naknade, odvoza komunalnog otpada, spomeničke rente  samo je dio onoga što se može i treba ukinuti za vrijeme dok nema poslovnih aktivnosti.

vrh stranice
vrh stranice