HUP i KPMG predstavili Puls gospodarstva

10.03.2017.

Zagreb, 9. ožujak 2017. godine – KPMG u Hrvatskoj je danas u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), koja je ujedno i partner događanja, predstavio "Puls gospodarstva“, istraživanje koje je tijekom 2016. Godine provedeno u devet zemalja srednje i istočne Europe, među kojima je i Hrvatska. Istraživanje je obuhvatilo ukupno 759 ispitanika u široj regiji, od čega 167 u Hrvatskoj, kako poduzetnika, tako i predsjednika Uprava i Izvršnih direktora.
U doba povijesno niske kamatne stope na mnogim tržištima kao i političkih izazova vezanih za Europu, ovogodišnje izdanje KPMG istraživanja „Puls Gospodarstva“ razrađuje aktualne trendove u gospodarstvu i poduzetništvu, s ciljem procjene stavova poslovnih čelnika u srednjoj i istočnoj Europi.

Glavni rezultat istraživanja ukazuje da unatoč različitim ekonomskim i političkim neizvjesnostima postoji kontinuirano pouzdanje u gospodarstvo i optimizam, što je potvrdilo 44% ispitanika u regiji, koji vjeruju da će se u 2017. godini ekonomska situacija popraviti. Međutim, navedeni optimizam pokazuje blagi pad u odnosu na prošlogodišnjih 51%. Hrvatski ispitanici za 2017. pak pokazuju najviše optimizma u cijeloj regiji. Tako gotovo njih 73%, odnosno 10% više nego prošle godine, misli da će ekonomska situacija biti bolja.

Za ispunjavanje ciljeva, stabilno poslovno okruženje je od najveće važnosti, a kao i u prethodnim istraživanjima, implementacija jednostavnije porezne procedure drži vodeću poziciju prijedloga promjena poreznih politika dotičnim vladama. Tako 76% ispitanika u regiji žudi za implementacijom manjih poreznih stopa te jednostavnijih poreznih i administrativnih procedura. Hrvatski ispitanici pak na prvo mjesto stavljaju potrebu smanjenja stopa poreza na dohodak (68%) te su suglasni s mišljenjima ostalih ispitanika iz regije da porezne I administrativne procedure trebaju biti jednostavnije (65%).

Kao i prethodnih godina, zadržavanje dobrih, tj. kvalitetnih zaposlenika ključno je područje prema mišljenju 75% regionalnih i 63% hrvatskih ispitanika, a nedostatak stručnih zaposlenika ograničava rast prometa, prema mišljenju 47% regionalnih i 33% hrvatskih ispitanika. Kod hrvatskih ispitanika, uz navedeno, glavne kočnice rasta su i dalje promjene zakona te žestoka konkurencija koja je zabilježila pad od 6% u odnosu na prošlu godinu
S rastom gospodarstva raste potreba i za kvalitetnim zaposlenicima pa tako oko 40% tvrtki u regiji i 35% planira povećanje broja zaposlenika u bliskoj budućnosti dok u slijedeće tri godine broj zaposlenika planira povećati 62% regionalnih i čak 52% hrvatskih ispitanika .

„Količina promjena, novih informacija i navika s kojima se svakodnevno susrećemo kroz medije, posao i tehnologije je sve veća i veća. One su sve češći razlog novim i još nepoznatim poslovnim izazovima. Robert H. Schuller je rekao „Izazovi odnosno problemi nisu STOP znakovi. Oni su smjernice“. Istraživanje pulsa gospodarstva je upravo strukturirano kao smjernica, kako bi se detaljnije shvatila očekivanja, dileme i prepreke gospodarstvenika te način na koji ih planiraju premostiti. Također, kako bi shvatili gdje je Hrvatska u odnosu na regiju i ostatak svijeta, posebice na području inovativnih pristupa poslovanju i analize informacija.“, rekao je Domagoj Vuković, KPMG u Hrvatskoj.

U 2016. godini KPMG je također objavio Globalno istraživanje predsjednika Uprava/ Izvršnih direktora (“Global CEO Outlook”). Istraživanje je provedeno u proljeće2016. s ciljem prikupljanja perspektiva i stavova gotovo 1.300 predsjednika Uprava/Izvršnih direktora poduzeća diljem 11 industrija u 10 zemalja. Niz pitanja iz tog istraživanja korišteno je i u anketi Puls Gospodarstva kako bi se mogli usporediti rezultati i trendovi.

Uspoređujući globalne rezultate i rezultate u srednjoj i istočnoj Europi, vidimo da globalna poduzeća više koriste disruptivne tehnologije, željniji su istražiti prednosti inovacija iz tih područja te su više zabrinuti za cyber rizike. Poruka poduzećima srednje i istočne Europe je da detaljnije razmotre mogućnosti i izazove koji dolaze s pojavom digitalnog društva.

Na rezultate istraživanja su se u panel raspravi .osvrnuli gospodin Nikola Dujmović, predsjednik Uprave tvrtke SPAN, Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, Michael Georg Müller, predsjednik Uprave RBA Hrvatska i član Upravnog odbora Udruženja stranih ulagača (FIC),
Stjepan Roglić, glavni financijski direktor tvrtke Orbico, Hrvoje Stojić, direktor odjela Ekonomskih istraživanja u Addiko banci te Igor Gošek, Partner u KPMG-u u Hrvatskoj.

Gospodin Roglić je istaknuo kako razloga za optimizam ima, ne samo zbog rasta BDP-a već i stoga što gospodarstvenici osjećaju optimizam potrošača i, što je najvažnije, hrabriji su u ulaganjima i razvoju tvrtki, ne samo u Hrvatskoj nego i regiji. Naveo je kako su investicije Orbica u Hrvatskoj bile na čekanju, no planiraju nove projekte. Do sada su, kaže, najhrabriji bili u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj.
Gospodin Majetić poručuje kako poslodavci očekuju da ova godina bude bolja u smislu gospodarstva, rasta, ali i okruženja smatrajući da "postoji povjerenje da Vlada ima sposobnost pokrenuti promjene. Još uvijek smo u fazi očekivanja, no mora postojati vjera u bolje okruženje, bolje sutra i ta vjera stvara planove za investiranje i otvaranje novih radnih mjesta".

„Trenutno se stječe dojam da Vlada uopće nema strukturiranu poreznu strategiju, samo donošenje reformi nije dovoljno bez da se uzme u obzir šira gospodarska situacija, a poduzetnici nisu u stanju pratiti stalne izmjene Zakona. Iako je kvaliteta života u Hrvatskoj veća nego zemljama kojima želimo konkurirati i plaće su u IT sektoru iznadprosječne i dalje bi poslovanje gospodarstvenika bilo bolje uz veću podršku države, odnosno uz veća administrativna rasterećenja nama poslodavcima. S time bi se svakako otvorile i bolje prilike za zapošljavanje mladih ljudi te spriječio njihov egzodus u razvijene zemlje Europe.“ rekao je gospodin Nikola Dujmović.

Medijski pokrovitelj predstavljanja istraživanja je Jutarnji list, čji je novinar Frenki Laušić bio i moderator panela.
vrh stranice
vrh stranice