HUP - Global Compact Hrvatska i UNICEF inicijativa: Djeca su naš najvažniji posao

07.11.2013.

Predstavljena je inicijativa za društveno odgovorno poslovanje usmjereno dobrobiti i poštivanju prava djece „Djeca su naš najvažniji posao". Inicijativa je nastala nakon brojnih konzultacija s tvrtkama širom svijeta, a cilj joj je podržati poduzeća svih veličina u integraciji dječjih prava u svakodnevno poslovanje i upravljanje.
U Hrvatskoj su nositelji inicijative Hrvatska udruga poslodavaca, Global Compact Hrvatska i UNICEF. Priručnik po prvi puta u Hrvatskoj donosi korisne savjete i primjere praksi o društveno odgovornom poslovanju u odnosu na djecu.

Potpisan je i Sporazum o suradnji između HUP-a i UNICEF-a koji regulira područja zajedničkog djelovanja za dobrobit djece u poslovnom sektoru. Na predstavljanju inicijative govorili su predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i predstojnica UNICEF-a u Hrvatskoj Đurđica Ivković. Đurđica Ivković je ovim putem pozvala sve tvrtke, ali i poslovne lidere da slijedeći nalaze ekonomskih istraživanja o isplativosti i konkurentnosti ulažu u rani razvoj najranjivijih skupina djece. Podsjetila je kako je poštivanje dječjih prava ključno u izgradnji inkluzivnog društva zdravih i dobro obrazovanih građana što je pretpostavka stabilnog i prosperitetnog poslovnog okruženja.
Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, Ivica Mudrinić naglasio je: „Zajedno s Vladom i nevladinim sektorom trebamo raditi na tome da djeci osiguramo sigurno i što je moguće sretnije djetinjstvo. Naša je uloga velika, a dužnost iznimno važna da tim „malim ljudima", na kojima svijet ostaje, on bude poticajno is sigurno mjesto gdje će rasti i stvarati, graditi, otkrivati i nastaviti tamo gdje smo mi stali."
Načela o dječjim pravima i poslovanju, kao i vodiči za njihovo provođenje predstavljeni su u više od 25 zemalja u svijetu. Nakon predstavljanja priručnika, predstavnici poslovnog sektora sudjelovali su u radionici kojoj je cilj prikupljanjem domaćih iskustava, ali i potreba u dijelu vođenja društveno odgovornog poslovanja usmjerenog djeci i njihovim pravima.
Više informacija o suradnji možete naći na letku "Dječja prava i poslovna načela" i publikaciji "Djeca su naš najvažniji posao".
vrh stranice
vrh stranice