HUP – iskustva drugih zemalja s paritetnim fondovima

24.11.2015.

U prostorijama HUP-a, Radnička cesta 52, održana je konferencija: „Paritetni fondovi u europskoj praksi, kako dobra iskustva pretočiti u našu stvarnost“. Konferencija se održala u sklopu projekta „Paritetnim fondom do jačanja socijalnog dijaloga u sektoru graditeljstva- SOGRADI“, a projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Jačanje socijalnog dijaloga- faza II i zajednički ga provode Hrvatska udruga poslodavaca i Sindikat graditeljstva Hrvatske te udruga Stowarzysenie B-4.
Sudionici konferencije imali su priliku čuti iskustva iz građevinskog sektora u Belgiji, velikoj važnosti kako sindikalne tako i poslodavačke organiziranosti i mnogim pogodnostima koje socijalni fondovi pružaju kako poslodavcima tako i radnicima. Svi fondovi temelje se na načelima solidarnosti i transparentnosti a doprinose očuvanju socijalnog mira. Paritetni fondovi koje poznajemo u Europi su razvijene forme suradnje poslodavaca i sindikata, koje su se razvijale desetljećima, a s godinama su se širile pogodnosti za obje strane. Kultura zaštite na radu doprinosi produktivnosti, zadržavanju radnika u sektoru i ukupnoj organizacijskoj kulturi.

„Naš cilj u projektu je kreirati koncept paritetnog fonda koji bi bio primjenjiv u Hrvatskoj i transferirati barem dio znanja i dobrih praksi iz zemalja s dugotrajnom tradicijom. Paritetni fond je komplementarna forma socijalnim mehanizama države, fondovi najčešće pokrivaju područja kao što su sektorsko obrazovanje i izobrazba, zaštita zdravlja i zaštita na radu, sustav dodatnih mirovina i sustav plaćanje naknade za blagdane i neradne dane. Fokus je na području zaštite na radu, koje su i poslodavci i sindikati prepoznali kao zajednički interes, jer je promocija kulture zaštite na radu i prevencije od zajedničkog interesa.“ - rekla je Tatjana Gračić, koordinatorica projekta.
vrh stranice
vrh stranice