Humanitarna akcija putem Hrvatskog Crvenog kriza i platforma za zaposljavanje raseljenih osoba - rat u Ukrajini

14.03.2022.

Hrvatski Crveni križ je organizirao sastanak 11.3. 2022. godine, s ciljem organiziranja svih dionika koji žele i mogu biti uključeni u  prevladavanje humanitarne krize kao posljedice krize u Ukrajini.

Hrvatski Crveni križ pripremio je materijale za uključivanje i građana i poslodavaca u akciju humanitarne pomoći iz njihove nadležnosti.

U prezentaciji su prikazani paketi prikupljanja pomoći, a poslodavci i građani se mogu uključiti i na način da pripreme gotove pakete ili pojedinačne dijelove paketa koji će naknadno biti pakirani u odgovarajuće pune pakete.

Dokument : Pomoć raseljenom stanovništvu iz Ukrajine

Vrlo je važno istaknuti da se od odjeće i obuće prikuplja samo nerabljena odjeća i obuća jer su prethodne krize pokazale da drugačiji načini stvaraju kaotične logističke situacije. Prikupljaju se i prehrambeni, i higijenski i dječji paketi. Također i tehnička oprema, oprema za potrebe smještaja, osobne zaštite te ostalo. Sve je prikazano u prezentaciji u prilogu. U pravilu paketi sadrže proizvode namijenjene za dvije osobe za oko 2 tjedna. Poslodavci koji to žele mogu na paketima otisnuti svoje logotipove, također, oni koji to žele, mogu putem Hrvatskog Crvenog križa komunicirati javno da su donatori. Sve ove situacije poželjno je komunicirati unaprijed prema Hrvatskom crvenom križu putem donje e-maile adrese, koju ćete naći u donjem dijelu poruke.

 

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici velikih poduzeća koji su već aktivno uključeni u pripremu humanitarne pomoći i koji su se već iskazali kao značajni donatori u ovakvim akcijama. 

 

Na današnji dan je u Hrvatskoj nešto više od 4.000  raseljenih osoba iz Ukrajine, no broj se podložan promjeni jer je dio osoba u privatnom smještaju i nije još evidentiran, a dio je možda već krenuo prema drugim zemljama.

 

Osim teme prikupljanja humanitarne pomoći, značajna je aktivnost i tema zapošljavanja. Procjenjuje da od izbjeglih osoba, oko 90% čine žene i djeca te je oko 50% spremno raditi. Procjenjuje se kako bi ukupan broj osoba raseljenih zbog rata mogao doći do oko 20.000.

Za ovaj složeni postupak uključivanja na tržište rada, a taj je korak vrlo značajan u integraciji, u tijeku je izrada platforme koja će prikupljati sve važne informacije; o potrebama poslodavca, o mogućnostima izbjeglih osoba (vještine, znanje jezika, i dr.), o osiguravanju vrtića za djecu čiji roditelji mogu i žele raditi.

Očekuje se  da će ova platforma profunkcionirati nerednog tjedna ili vrlo skoro.  U izradu i koordiniranje aktivnosti zapošljavanja uključila se EBRD (Europska banka za obnovu i razvoj). U ovom trenutku poslodavci su pozvani da interno „mapiraju“ svoje potrebe za zapošljavanjem kako bi bili spremni za sustav kad se on oformi. Ujedno su svi zamoljeni za određeno strpljenje  jer je proces obuhvatan; uključuje državni, civilni, NGO sektor, udruženja poslodavaca i u ovom trenutku je koordinacija vrlo bitna, kako se ne bi duplirali i nepotrebno trošili resursi. Za sada je turistički sektor iskazao mogućnost osiguravanja dijela smještaja, kao dio koraka integracije, no poznato je kako neće svi biti u mogućnosti smješteni u dijelovima Hrvatske koji su vezani uz turizam.

Državne institucije, tj. nadležna ministarstva rade na pojednostavljenju administrativnih i drugih procedura koje su potrebne za prihvat stranaca i zadovoljenje zakonskih obaveza oko zapošljavanja.

 

Stoga vas pozivamo da se uključite u akciju prikupljanja humanitarne pomoći, a o svim naprecima vezano uz aktivnost zapošljavanja ćemo vas redovito informirati.

 

Vaše upite vezano uz prikupljanje humanitarne pomoći putem Hrvatskog Crvenog križa možete dostaviti na e mail adresu: prikupljanje-sredstava@hck.hr ili na 099 321 2242 ili 091 6042276.

Pogotovo se ovdje možete obratiti ako imate inicijative, proizvode, usluge koji nisu gore specifično navedeni ali znate da su dobrodošli u ovakvim akcijama. Primjerice, potrebne su i perilice rublja za prihvatne centre koji već postoje.

 

Također, ako mislite da i sami možemo mi posredovati u rješavanju pojedinih pitanja, slobodno se možete obratiti i nama pa ćemo ili pitanja uputit na odgovarajuće adrese ili na njih odgovoriti iz dosadašnje suradnje s ostalim dionicima na ovim pitanjima.

 

Ako želite sudjelovati u akciji prikupljanja financijskih sredstava za te je svrhe Hrvatski Crveni križ otvorio račun za donacije:

Apel za pomoć izbjeglom i raseljenom stanovništvu uslijed ukrajinske krize“ u Zagrebačkoj banci za humanitarnu akciju:

Primatelj: Hrvatski Crveni križ, Ulica Crvenog križa 14, 10000 Zagreb

IBAN: HR0923600001503056530

Poziv na broj odobrenja: 705

Za uplate iz inozemstva BIC (SWIFT) kod: ZABAHR2X

 

vrh stranice