Hrvatskoj, Španjolskoj i Italiji isporučene maske u okviru sustava rescEU

04.05.2020.

Nakon prošlotjedne isporuke Italiji, dodatne pošiljke zaštitnih maski FFP2 ovaj se tjedan isporučuju Španjolskoj, Italiji i Hrvatskoj u okviru sustava rescEU. Radi se o prvoj zajedničkoj europskoj pričuvi medicinske opreme, uspostavljenoj prošli mjesec kako bi se pomoglo zemljama pogođenima pandemijom koronavirusa.

Neprekidno radimo na popunjavanju pričuve medicinske opreme u okviru sustava rescEU i već imamo zalihu maski. Španjolska, Italija i Hrvatska prve će primiti opremu, a zatim će uslijediti ostale isporuke. Zahvaljujem Rumunjskoj i Njemačkoj što su pristale biti prve države članice u kojima se pohranjuje oprema za rescEU, izjavio je povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič.

Navedena potpora nadovezuje se na mobilizaciju zdravstvenih timova, maski i sredstava za dezinfekciju putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu te na bilateralne ponude država članica.

Rumunjska i Njemačka prve su države članice domaćini pričuve sustava rescEU i stoga su odgovorne za nabavu opreme, dok Komisija u potpunosti financira, primjerice, zalihu osobne zaštitne opreme.

U navedenim je pošiljkama Italiji, Španjolskoj i Hrvatskoj dosad isporučeno već 330 000 maski. Daljnje pošiljke slijede.

 

Kako funkcionira kapacitet sustava rescEU?

Za distribuciju opreme zadužen je Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije, koji se brine o tome da se ona šalje onamo gdje je najpotrebnija. U ovom su slučaju odabrane Španjolska, Italija i Hrvatska na temelju potreba koje su izrazile u svojim zahtjevima za pomoć u okviru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu.

Strateške medicinske zalihe dio su šire pričuve sustava rescEU, koja među ostalim obuhvaća sredstva za gašenje požara iz zraka i kapacitete za medicinsku evakuaciju. Upotreba pričuve sustava rescEU krajnja je mjera u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, koja se može aktivirati za sve vrste prirodnih opasnosti i opasnosti uzrokovanih ljudskim djelovanjem. U Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu sudjeluju države članice EU-a, Ujedinjena Kraljevina (tijekom prijelaznog razdoblja), Island, Norveška, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Turska.

Dodatne informacije dostupne su na poveznici:

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/coronavirus-european-solidarity-action_en

vrh stranice
vrh stranice