Hrvatska udruga poslodavaca pokreće program mentorstva za poslovne žene Hrvatske

10.02.2020.

Zagreb, 10. veljače 2020.  – Hrvatska udruga poslodavaca na platformi Baze poslovnih žena, pokreće mentorski program za poslovne žene koje imaju potencijal i ambiciju napredovati u profesionalnoj karijeri te preuzeti seniorske i vodeće pozicije u tvrtkama, i za poduzetnice koje žele obogatiti svoja dosad stečena znanja. Mentorski ciklusi trajat će 6 mjeseci, a mentorice i mentori su uspješne žene i muškarci iz različitih područja, na pozicijama predsjednika ili članova Uprava vodećih kompanija i dio su vodstva HUP-ovih udruga.

Tijekom procesa mentori će u individualnim susretima i kontaktima davati smjernice za razvoj karijere i prenositi znanja koja smatraju važnim za poslovni uspjeh mentoriranoj osobi. Projekt je pokrenut u sklopu platforme Baze žena HUP-a koja svojim djelovanjem i aktivnostima želi utjecati na povećanje udjela žena u upravama društava.

Gordana Deranja, predsjednica HUP-a i mentorica: „Veća uključenost žena u upravljanje na svim razinama, kako u privatnom tako i u javnom sektoru, nikako nije u interesu samo žena. Organizacije koje imaju uravnoteženu spolnu strukturu i na upravljačkim razinama su jednostavno uspješnije i to redovito pokazuju brojna istraživanja. Žene ne mogu same ubrzati pozitivne promjene već u tome moraju aktivno sudjelovati i muškarci koji se nalaze na pozicijama na kojima se donose ključne odluke pa i one vezane uz davanje jednakih prilika, odnosno uključivanje žena i na te najviše razine.“

Mentorski program HUP-a imat će šestomjesečne cikluse u kojima se povezuje 15-tak uspješnih menadžerica i menadžera s poslovnim ženama na poziciji srednjeg menadžmenta (primjerice, voditeljice odjela/direktorice sektora), ali i poduzetnicama koje žele steći dodatna znanja. U svakom ciklusu iznova će se birati mentori i mentorirane osobe, a po završetku će se pristupiti evaluaciji procesa koja će koristiti u povećanju učinkovitosti programa. U tijeku je natječaj za sve poslovne žene koje žele biti uključene u proces mentoriranja, a prijave su moguće do 17. veljače 2020.

Mentori prvog ciklusa HUP mentorskog programa su: Bojana Božanić, dopredsjednica HUP-Udruge novinskih izdavača i direktorica Lider media; Ivan Bračić, predsjednik HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika i osnivač tvrtke PIP; Gordana Deranja, predsjednica HUP-a i predsjednica Uprave Tehnomont; Boris Drilo, predsjednik HUP ICT Udruge i član Uprave Hrvatskog Telekoma; Mihael Furjan, predsjednik HUP-Udruge proizvođača lijekova i predsjednik Uprave PLIVE; Ivana Gažić, članica Odbora Baze žena i predsjednica Uprave Zagrebačke burze; Ana Hanžeković, članica HUP-Udruge novinskih izdavača i članica Uprave Hanza Medie; Medeja Lončar, članica Izvršnog odbora HUP-Udruge energetike i predsjednica Uprave Siemensa za Hrvatsku i Sloveniju; Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca i član Stručne savjetodavne skupine Global Compact Ujedinjenih Naroda; Ivica Mudrinić, član Odbora Baze žena i predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, Marina Pulišić, predsjednica Vijeća članova HUP-a i članica Upravnog odbora Jadran Galenski Laboratorij; Maša Smokrović, dopredsjednica HUP-Udruge zdravstvene njege, rehabilitacije i socijalne skrbi i suvlasnica Ustanova za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju 'Helena Smokrović'; Damir Zorić, predsjednik HUP-Udruge financijskog poslovanja i prokurist Uprave Euroherc osiguranje d.d.

Baza poslovnih žena platforma je kojom potičemo promjene i dokazujemo kako u Hrvatskoj postoje brojne stručne i kvalificirane žene spremne u svakom trenutku preuzeti upravljačke funkcije i popis takvih žena javno je objavljen na stranicama HUP-a. Kroz radne skupine Baze žena, Inicijativu 30% - koja povezuje kompanije i medije, te kroz mentorski program želimo pomoći u osnaživanju poslovnih žena, kako bi i same jednom postale mentorice i poticale perspektivne žene iz svog okruženja na snažniji iskorak u karijerama.“– izjavila je Lea Šćrbec, voditeljica Baze žena Hrvatske udruge poslodavaca.

„Petnaestak poslovnih žena bit će u narednih šest mjeseci mentorirano kroz individualne susrete, dok će sve kandidatkinje koje se prijave za program, a nisu se povezale s nekim od mentora, biti u izboru za naredni ciklus. Dodanu vrijednost dobivaju svi jer će se paralelno s individualnim programom održavati posebne radionice iz područja financija, ICT-a i liderstva za sve prijavljene poslovne žene. Mentorski program prilika je za učenje svih dionika, a mentori će pomoći mentoriranoj poslovnoj ženi obogatiti profesionalna znanja i vještine, identificirati jasnije ciljeve u razvoju karijere te naučiti kako postići profesionalnu autonomiju i preuzeti odgovornost“ – dodala je Carmen Majetić Pavić koja će upravljati mentorskim procesom za Bazu žena Hrvatske udruge poslodavaca.

 

 

 

 Baza poslovnih žena Hrvatske udruge poslodavaca platforma je kojom dokazujemo kako u Hrvatskoj postoje brojne stručne i kvalificirane žene spremne u svakom trenutku preuzeti upravljačke funkcije i popis takvih žena javno je objavljen na stranicama HUP-a. Kroz Radne skupine Baze žena govori se o preprekama koje ženama otežavaju posvećenost karijeri. Skupina „Unaprjeđenje radnog zakonodavstva“ analizira kako omogućiti kvalitetniji zakonodavni okvir za rad od kuće, što je posebno važno ženama s malom djecom. U radnoj skupini „Obrazovanje i mediji“ sudjeluju predstavnice medija i predstavnice obrazovnog sektora u kojima se razgovara o utjecajima odgojnog i obrazovnog sustava i medija te o važnosti promicanja ravnopravnosti spolova od prvih koraka. Treća radna skupina posvetit će se unaprjeđenju okruženja, odnosno okvira u kojem djeluju ustanove koje se brinu za najmlađe i najstarije članove obitelji. Kroz Bazu žena s veleposlanstvom Kanade kao partnerom pokrenuli smo „Inicijativu 30%“ u koju uključujemo kompanije i gotovo sve nacionalne medije u opredjeljenju da će poticati udjel od najmanje 30 posto žena na upravljačkim pozicijama.  

 

vrh stranice