Hrvatska udruga poslodavaca i Transparency International Hrvatska potpisali Sporazum o poslovnoj suradnji

09.12.2013.

Hrvatska udruga poslodavaca i Transparency International Hrvatska surađivat će na suzbijanju korupcije te promicanju demokratskih vrijednosti i poštene tržišne utakmice. 


Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije Sporazum o poslovnoj suradnji potpisali su zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić i predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Udruge će surađivati na suzbijanju korupcije te promicanju demokratskih vrijednosti i poštene tržišne utakmice u cilju sveopćeg, a posebice gospodarskog napretka Republike Hrvatske. Njihov će zajednički rad obuhvaćati, među ostalim, davanje preporuka i smjernica za borbu protiv korupcije, organizaciju edukacija te praćenje i ocjenjivanje reformi koje provode tijela državne i javne vlasti.

„Korupcija nije ni lijeva ni desna ni u sredini. Ona je u svakom razdoblju u proteklih dvadeset godina bila djelo pojedinaca koji za svoje postupke moraju snositi posljedice. Većina hrvatskih tvrtaka svoju djelatnost, tj. svakodnevni posao obavlja društveno odgovorno, svjesno i pošteno uvažavajući trenutak i kontekst u kojem se nalazimo. Zbog koruptivnih radnji nekih pojedinaca ne smije biti prozivano ukupno gospodarstvo ili svi poduzetnici. Poduzetnici snose veću odgovornost, ali imaju i pravo tražiti da unaprijed znaju uvjete pod kojima će poslovati kako bi mogli odgovorno i pravilno raspolagati dobrom vjerom dobrog gospodara. Isto tako svaki je građanin pozvan da svoj posao, bez obzira koji točno obavlja, radi tako da u njega ugradi dio svog znanja i odgovornosti da već danas počnemo živjeti drugačije i bolje“, istaknula je predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

„Hrvatska udruga poslodavaca i njezine članice zalažu se za poštovanje zakona i transparentnost u radu javnog i privatnog sektora. Uz kvalitetne zakone jednako je važno osigurati i odgovarajući nadzor nad njihovom provedbom. HUP već godinama upozorava da su nam nužne reforme koje bi nam, uz ostalo, pomogle u daljnjem suzbijanju korupcije i nezakonitosti te povećanju transparentnosti. Samo reforme s cjelovitim i dubokim promjenama mogu stvoriti potrebne uvjete za rast i razvoj koji nam je svima potreban. HUP daje punu podršku svim nastojanjima koja nas vode stvaranju boljih uvjeta za poslovanje, a nastavak borbe protiv korupcije i podizanje razine transparentnosti njihov su najvažniji dio“, kazao je pri potpisivanu sporazuma zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić.
vrh stranice
vrh stranice