Gotovo svakoga dana jedna nova bolnica dolazi na listu uvjetovane isporuke lijekova – ukupno 22 bolnice u takvom režimu

11.03.2021.

Veledrogerije od polovice siječnja bilježe dramatičan pad uplata za već isporučene lijekove i medicinske proizvode bolnicama i ljekarnama diljem Hrvatske – dug početkom ožujka skočio na alarmantnih 6 milijardi kuna

Zagreb, 11.3.2021. - Dugovanja bolnica i ljekarni prema veledrogerijama svakodnevno rastu za 20 milijuna, a dug je početkom ožujka dosegnuo razinu od čak 6 milijardi kuna, što je oko polovice duga u sustavu zdravstva. Unatoč opetovanim upozorenjima HUP-Koordinacije veledrogerija posljednja dva mjeseca te najavama nadležnih iz Vlade RH o nastavku pregovora, odgovora ni rješenja i dalje nema, pa tako ni značajnijih uplata.

„U nešto više od tjedan dana, broj bolnica u kojima smo bili prisiljeni aktivirati zaštitne mehanizme prilikom isporuke lijekova i medicinskih proizvoda skočio je s 15 na 22. Riječ je o 30-postotnom povećanju, pri čemu na listu gotovo svaki dan dolazi jedna nova bolnica koja ne podmiruje svoje obveze redovito. Nastavi li se ovom dinamikom, pod uvjetovani režim isporuke mogla bi u kratkom razdoblju doći većina bolnica diljem zemlje, koje svoja plaćanja ne vrše u zakonskom roku od 60 dana. Situacija nikad nije bila gora – bolnice su prestale s plaćanjem, HZZO je prestao s plaćanjima prema ljekarnama, veledrogerije prestaju s isporukom, dobavljači prestaju s isporukom prema veledrogerijama koje polako ostaju bez lijekova. Sustav nije održiv. Veledrogerije će zato biti prisiljene pooštriti uvjete isporuke lijekova i medicinskih proizvoda“, istaknula je predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač.

Dio bolnica posljednja je dva mjeseca prestao s bilo kakvim plaćanjima, mnoge su podmirile tek 10 posto isporučene robe, dok je rok plaćanja HZZO prema ljekarnama prešao 150 dana. Iz tog razloga, nastavlja se s isporukom onoliko robe koliko zdravstvene ustanove mogu platiti (1:1). Istovremeno, veledrogerije redovito i u roku plaćaju sve poreze i doprinose jer bi ih, u suprotnom, ista država koja im duguje više od 6 milijardi – ovršila. Zbog toga, institucije u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave ne bi smjele generirati nelikvidnost.

HUP koordinacija veledrogerija nastavlja redovito ažurirati Brojač duga na mrežnim stranicama HUP-a (http://www.hup.hr/) kako bi javnost svakodnevno bila upoznata sa stanjem dugovanja bolnica i ljekarni za isporučene lijekove.

Uzme li se u obzir da državni proračun za 2021. godinu iznosi 147,3 milijardi kuna, dug veledrogerija u ovom trenutku čini čak 4,07% državnog proračuna. Tek svaka peta kuna utrošena u zdravstvenom sustavu odlazi na lijekove te je pravo pitanje na što i kako se potroše preostale 4 kune. Lijekovi uopće nisu najveći uteg zdravstvenog sustava, problem je negdje drugdje.

vrh stranice
vrh stranice