Gospodarenje otpadom u kontekstu coronavirusne krize

15.04.2020.

Jučer (14. travnja 2020.)  je Komisija objavila smjernice za potporu državama članicama u upravljanju otpadom u ovim teškim vremenima koronavirusa. Kontinuitet u pružanju tih usluga i za vrijeme koronavirusne krize presudan je za naše zdravlje, okoliš i ekonomiju.

Povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius rekao je: „U ovoj neviđenoj krizi surađujemo s državama članicama i upraviteljima otpada diljem EU-a na rješavanju izazova osiguranja visoke razine zaštite zdravlja ljudi i okoliša. Pravilno gospodarenje otpadom dio je temeljnih usluga koje podupiru dobrobit naših građana, a pružaju ih brojne tvrtke koje se bave otpadom i vode kružnu ekonomiju. "

Komisija prepoznaje napore subjekata u gospodarenju otpadom da osiguraju kontinuitet pravilnog gospodarenja otpadom i postupanja s povećanom količinom kućanstva i medicinskog otpada. Kako bi ih podržala u ovim naporima, Komisija daje smjernice o gospodarenju komunalnim otpadom, gospodarenju otpadom iz zdravstvenih ustanova i zdravlju i sigurnosti operatora gospodarenja otpadom i njihovih radnika.

Smjernice možete pronaći na poveznici:

https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/waste_management_guidance_dg-env.pdf

 

vrh stranice
vrh stranice