Global Compact: vodič, a ne čuvar

19.10.2015.

Povodom konferencije Global Compact u Berlinu, novoizabrana predsjednica ove inicijative UN-a, gospođa Lise Kingo dala je intervju o izazovima koji su pred njom.
Inicijativa Ujedinjenih naroda, Global Compact pokrenuta je u srpnju 2000. godine kao platforma za uvođenje društveno odgovornog poslovanja. Inicijativa predstavlja suradnju poslovnog svijeta i međunarodne zajednice te uz kompanije okuplja i predstavnike akademske zajednice, civilnog društva, vlada, poslovnih udruga te samog UN-a. Okuplja više od 8000 poduzeća iz 150 zemalja i predstavlja najveću dobrovoljnu inicijativu o održivosti na svijetu.

Gospođa Kingo smatra da nove ciljeve održivog razvoja treba gledati kao prilike, a ne rizike. Ciljevi održivog rasta adresiraju probleme siromaštva, klime, položaja žena tako da tvrtke u svojim politikama mogu rješavati probleme i na taj način novim poslovnim procesima utjecati na inovacije i rast svojeg poslovanja.

Veliki izazov je privući tvrtke da prihvate principe održivog razvoja što se može postići kroz promociju povjerenja, kredibilnosti i ugleda. Global Compact nije čuvar već vodič za odgovornije ponašanje.
Cijeli intervju možete pročitati na: http://www.dw.com/en/global-compact-a-guide-dog-not-a-watchdog/a-18781065
vrh stranice
vrh stranice