Glavna direktorica HUP-a Irena Weber u radnom posjetu Splitu

17.11.2022.

Glavna direktorica HUP-a Irena Weber u radnom posjetu Splitu

Održana sjednica Izvršnog odbora Podružnice Dalmacija

15. studenoga  2022., u prostorijama HUP regionalnog ureda Split,  održala se sjednica Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca Podružnice Dalmacija kojoj je nazočila, po prvi put i  glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber.  

O najvažnijim aktivnostima HUP-a te o svojim planovima vezanim za unapređenje poslovanja HUP-a govorila je Irena Weber. Očekivano, najviše reakcija članova Izvršnog odbora, izazvala je najava Vlade o uvođenju novog poreza na dobit na industrije izvan energetskog sektora. Za razliku od većine EU zemalja i EK koja predlaže oporezivanje energetskog sektora, hrvatska Vlada ne bi ovu direktivu primjenjivala na energetske tvrtke koje su zaradile na špekulativnim cijenama plina i struje, već na sve tvrtke koje ostvaruju više od 60 milijuna kuna godišnjeg prihoda. Izvršni odbor HUP-a Podružnice snažno je podržao stav HUP-a o neprihvatljivosti ovakvog poreza koji je krajnje nepravedan i dešava se u trenutku kad troškovi poslovanja enormno rastu. Turizam je prethodnih godina imao velike gubitke u poslovanju i tek se počeo oporavljati. Također, hotelske kuće su se suočile s ogromnim porastom troškova zbog porasta cijena dobavljača i električne energije. Slična situacija je i u ostalim sektorima. Donošenje ovakve odluke jako je loša poruka za investitore, jer ne mogu računati na sigurnost i pouzdanost zakonskih propisa.

Izvršni odbor podružnice nema pozitivan stav prema Zakonu o suzbijanju neprijavljenog rada koji poduzetnicima donosi nove administrativne obveze a nimalo ne pridonosi suzbijanju rada na crno. Naprosto, ovdje se ponovo kontroliraju poslodavci koji legalno rade, a država još uvijek nema mehanizme s kojima bi spriječila i kaznila sve one koji rade na crno.

 

Članovi Izvršnog odbora raspravljali su i o Zakonu o radu, rentijerstvu i oporezivanju poslovanja apartmana te radu lokalne uprave i samouprave. Bilo je govora i o oporezivanju prihoda od nekretnina što se može očekivati u budućnosti. Članovi Izvršnog odbora govorili su  o problemima sektora u kojima posluju te o svojim očekivanjima od HUP-a u idućem razdoblju.

 

Irena Weber predstavila je svoje planove o jačanju stručnih služni HUP-a te aktivnostima vezanim za osnaživanje brenda samog HUP-a. Također je najavila da će HUP sustavno raditi i na poboljšanju imidža samih poduzetnika u javnosti i njihovoj ulozi u društvu. Svi su se složili kako je već dugi niz godina precepcija o poduzetnicima loša i kako na tome treba ozbiljno raditi. Najavila je svoje češće posjete podružnici te snažniju suradnju sa Izvršnim odborom HUP-a Podružnice Dalmacija i članstvom u svim regijama.

 

vrh stranice
vrh stranice