Europsko digitalno desetljeće: Komisija pokreće savjetovanje i raspravu o digitalnim načelima EU-a

12.05.2021.

Danas, (12.5. 2021.) kao nastavak svog priopćenja o digitalnom desetljeću od 9. ožujka, Komisija započinje javno savjetovanje o formuliranju niza načela za promicanje i podržavanje vrijednosti EU-a u digitalnom prostoru.

Savjetovanje, otvoreno do 2. rujna, želi otvoriti široku društvenu raspravu i prikupiti stavove građana, nevladinih organizacija i organizacija civilnog društva, tvrtki, uprava i svih zainteresiranih strana. Ta će načela voditi EU i države članice u dizajniranju digitalnih pravila i propisa koji svim građanima donose blagodati digitalizacije.
Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica za Europu prilagođenu digitalnom dobu, rekla je: „Pošteno i sigurno digitalno okruženje koje nudi mogućnosti za sve. To je naša obveza. Digitalna načela vodit će ovaj europski pristup usmjeren na čovjeka, a trebali bi biti referenca za buduće djelovanje u svim područjima. Zbog toga želimo čuti građane EU-a. ”
Povjerenik za unutarnje tržište, Thierry Breton, rekao je: „Ovo je europsko digitalno desetljeće i svi bi trebali imati koristi od digitalnih rješenja za povezivanje, istraživanje, rad i ispunjavanje vlastitih ambicija. Želimo postaviti digitalne principe na kojima će se graditi elastična digitalna ekonomija i društvo. "

Komisija je 9. ožujka izložila svoju viziju europske digitalne transformacije do 2030. godine u svom priopćenju „Digitalni kompas: europski put za digitalno desetljeće“ i predložila sastavljanje skupa digitalnih načela. To pokriva područja kao što su pristup internetskim uslugama, sigurnom internetskom okruženju kojemu se vjeruje, digitalnim zdravstvenim uslugama i digitalnim javnim službama i administraciji usmjerenim na čovjeka. Svi zainteresirani također mogu podijeliti svoje mišljenje o digitalnom obrazovanju i vještinama potrebnim ljudima za aktivno sudjelovanje u društvu i demokratskim procesima, etičkim načelima za ljudski usmjerene algoritme, zaštiti i osnaživanju djece i mladih u internetskom prostoru ili digitalni sustavi i uređaji koji poštuju okoliš. Oni su također pozvani da predlože alternativne formulacije ili razrade druge moguće principe.

Ova načela nadopunit će postojeća prava koja Europljane već štite i osnažuju na mreži, poput zaštite njihovih osobnih podataka i privatnosti, slobode izražavanja, slobode osnivanja i poslovanja putem interneta ili zaštite njihovih intelektualnih kreacija.
Ovaj pristup ide ruku pod ruku s nedavnim prijedlogom o umjetnoj inteligenciji kojim Komisija želi osigurati da je uporaba ove tehnologije u EU pouzdana i usmjerena na čovjeka.

Sljedeći koraci

Doprinosi javnom savjetovanju sadržavat će se u prijedlogu Komisije za zajedničku međuinstitucionalnu deklaraciju o digitalnim načelima Europskog parlamenta, Vijeća i Komisije.
Prijedlog se očekuje do kraja 2021. godine.

Dodatne informacije dostupne su na sljedećim poveznicama:

Public consultation EU digital principles

Have your say EU digital principles

Communication on the 2030 Digital Compass: the European Way for the Digital Decade

Europe's Digital Decade – Questions and Answers

Europe's Digital Decade – Facts page

Europe's Digital Compass – Policy page

Shaping Europe's Digital Future

vrh stranice
vrh stranice