Europski dan jezika: različitost nam je u genima

26.09.2014.

Europski koktel-bar u Budimpešti, višejezični koncerti u Zagrebu i Vilniusu, „jezični spojevi” u Pragu, putujuća izložba prijevoda Homerove „Odiseje” u brojnim europskim gradovima i minitečajevi jezika u knjižnicama u Berlinu tek su neka od događanja planiranih za sutra i sljedeći tjedan u okviru proslave Europskog dana jezika i jezične raznolikosti.
Uredi Europske komisije u državama članicama organiziraju ili podupiru i mnoga druga događanja, uključujući dodjelu nagrada „LinguaFest” u Bukureštu, šekspirijansko pripovjedačko okupljanje za djecu u Madridu, jezični lov na blago u Londonu te festival Drongo u Amsterdamu. Na povijesnoj Piazzi Ognissanti u Firenci bit će okupljanje na otvorenom radi promicanja inicijativa za potporu učenju jezika koje financira EU, kao što je Erasmus+. U Hrvatskoj Predstavništvo Europske komisije obilježavanje Europskog dana jezika započinje višejezičnim rap koncertom za učenike osnovnih i srednjih škola 26. rujna, a program se nastavlja nizom drugih događanja koja će se odvijati sve do studenoga.

Istodobno, Eurostat je objavio da se u nižem srednjem obrazovanju u području EU28 još uvijek najčešće uče engleski, francuski i njemački, dok se od 2005. najviše povećao udio učenika koji uče španjolski (vidi STAT/14/144 i SPEECH/14/621).

Dodatne informacije: IP/14/1035
vrh stranice
vrh stranice