Europska komisija najavila krizne mjere podrške tržištu u sektoru mliječnih proizvoda

28.08.2014.

Europska komisija danas je objavila da će aktivirati potporu za privatno skladištenje za maslac, obrano mlijeko u prahu i neke sireve kako bi ublažila učinak ruskih sankcija na uvoz mliječnih proizvoda iz EU-a i ograničila negativne učinke na unutarnje tržište. Komisija je istodobno i potvrdila da će se razdoblje javne intervencije za maslac i obrano mlijeko u prahu produljiti do kraja godine.

Povjerenik EU-a za poljoprivredu i ruralni razvoj Dacian Cioloș objašnjava:
"Kretanja cijena na europskom tržištu mliječnih proizvoda pokazuju da ruska zabrana počinje utjecati na taj sektor. U mnogim država gubi se zarada od izvoza, pa je potrebno pronaći nova tržišta. Europskom sektoru mliječnih proizvoda treba vremena i pomoći da se prilagodi, stoga danas objavljujem uvođenje ciljane tržišne podrške usmjerene na mlijeko u prahu, maslac i izvozne sireve. Ako bude potrebno, uvest ćemo i dodatne mjere."
Današnje mjere namijenjene sektoru mliječnih proizvoda dodatak su kriznim mjerama podrške tržištu već objavljenim za breskve i nektarine 11. kolovoza (u vrijednosti od 32,7 milijuna eura) te za pokvarljivo voće i povrće (125 milijuna eura) 25. kolovoza.
Dodatne informacije: IP/14/954
vrh stranice
vrh stranice