Europska komisija i Europska investicijska banka (EIB) potpisale memorandum o razumijevanju o suradnji u području poljoprivrede i ruralnog razvoja

14.07.2014.

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Dacian Cioloş te potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB) Wilhelm Molterer danas su potpisali memorandum o razumijevanju između Europske komisije i EIB-a vezan uz suradnju u području poljoprivrede i ruralnog razvoja za razdoblje od 2014. do 2020. Povjerenik Cioloş izjavio je: "Ovim memorandumom o razumijevanju poljoprivredno-prehrambeni sektor približit će se financijskim instrumentima potrebnima za povećanje konkurentnosti i inovacije. Predviđeni financijski instrumenti imaju velik potencijal za pružanje podrške kratkim nabavnim lancima te malim poljoprivrednim gospodarstvima i mladim poljoprivrednicima. Poljoprivrednici će moći lakše pristupiti financijskim sredstvima potrebnima za provedbu odluka o ulaganju, a države članice i dionici također će imati velike koristi od EIB-ove podrške te iskustva u području financijskih instrumenata i strateških ulaganja."
Potpredsjednik Molterer izjavio je: “EIB ima dugogodišnje iskustvo u financiranju poljoprivrede, ruralnog razvoja i sigurnosti opskrbe hranom. Dugoročni zajmovi mogu poduzetnike u tim sektorima potaknuti na provedbu poslovnih zamisli koje bi bilo teško financirati iz kratkoročnih novčanih tokova. Iskustvo nam je pokazalo da su memorandumi o razumijevanju vrlo korisne smjernice u jačanju suradnje i razvoju budućih djelovanja.”
Dodatne informacije: STATEMENT/14/225
vrh stranice
vrh stranice