Europska Komisija: Dodatne rescEU maske za Hrvatsku, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju

07.07.2020.

Danas (7.7. 2020.) EU isporučuje dodatne maske FFP2 Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji iz rescEU - zajedničke europske rezerve medicinske opreme stvorene za pomoć zemljama zahvaćenim epidemije koronavirusa.

 

Dok u nekim područjima promatramo pozitivne promjene i niže stope infekcije, potrebno je učiniti više kako bi se spriječilo daljnje ili ponavljajuće širenje koronavirusa - a zaštitne maske su neophodne u ovoj borbi. Danas, na osnovu prethodnih isporuka, šaljemo 65.000 dodatnih zaštitnih maski u Hrvatsku i naše susjede na zapadnom Balkanu. Zahvaljujem Rumunjskoj na prijemu i prijevozu resceEU opreme onima kojima je potrebna,“ rekao je povjerenik EK za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

 

Današnja potpora dolazi povrh više od 370.000 maski koje su već isporučene iz rezerve rescEU, kao i pomoći u naturi koja se državama u potrebi pruža putem Mehanizma civilne zaštite EU i putem bilateralnih ponuda zemalja članica EU.

Rumunjska i Njemačka prve su države članice na čijem se teritoriju nalaze rezerve rescEU i stoga su odgovorne za nabavu medicinskih predmeta poput osobne zaštitne opreme.

Komisija financira 100% troškova nabave, održavanja i isporuke.

 

vrh stranice
vrh stranice