EU vijesti - Covid19

Mapiranje kretanja unutar EU zbog Covid-19 i trgovina izvan EU

15.10.2020.

Države članice EU-a donijele su Preporuku o koordiniranom pristupu ograničavanju slobodnog kretanja kao odgovor na pandemiju bolesti COVID-19. To uključuje klasifikaciju regija (zelenih, narančastih, crvenih i sivih) na temelju lokalne epidemiološke situacije uz veću jasnoću i predvidljivost bilo kojih mjera koje ograničavaju slobodno kretanje u Europskoj uniji.

Prijedlog Komisije uključuje zajednički sustav mapiranja zasnovan na kodu u boji (zelena, narančasta, crvena, siva), zajednički kriteriji za države članice pri odlučivanju hoće li uvesti ograničenja putovanja, zajednički pristup za putnike iz 'crvenih područja' (testiranje i samokarantena), kao i jasnije i pravovremene informacije za javnost.

Koronavirus: Komisija potpisala ugovor o zajedničkoj nabavi s tvrtkom Gilead za opskrbu Remdesivirom

09.10.2020.

Komisija je danas (8. listopada 2020.) potpisala okvirni ugovor o zajedničkoj nabavi s farmaceutskom tvrtkom Gilead za opskrbu do 500 000 tretmana za liječenja Veklury-em, što je tržišni naziv za Remdesivir, te priliku za povećanje ponude iznad 500 000 tretmana. U ovoj zajedničkoj nabavi sudjeluje 36 potpisnika Sporazuma o zajedničkoj nabavi, uključujući sve zemlje EU, zemlje EGP-a, Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i šest zemalja kandidata i potencijalnih kandidata (Albanija, Republika Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Kosovo * i Bosna i Hercegovina). Sve zemlje sudionice sada mogu predati svoje narudžbe za izravnu nabavu Vekluryja. Veklury je u ovoj fazi jedini lijek s uvjetnim odobrenjem za stavljanje u promet u EU za liječenje bolesnika s COVID-19 kojima je potrebna opskrba kisikom.

Globalni odgovor na koronavirus: WHO i Komisija osnovali Vijeće za promicanje suradnje

11.09.2020.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus osnovali su jučer (10. rujna 2020.) Vijeće za promicanje suradnje na visokoj razini te su bili domaćini prvog sastanka Vijeća, koje će predvoditi rad okvira za globalnu suradnju Akcelerator pristupa alatima za borbu protiv bolesti COVID-19 (Akcelerator ACT) u cilju ubrzanja razvoja i primjene cjepiva, testova i lijekova protiv bolesti COVID-19 te poboljšanja zdravstvenih sustava.


Komisija predlaže veću jasnoću i predvidljivost svih mjera koje ograničavaju slobodno kretanje u Europskoj uniji

04.09.2020.

Komisija je danas (4.9. 2020.) usvojila prijedlog Preporuke Vijeća  kako bi se osiguralo da su sve mjere koje poduzimaju države članice koje ograničavaju slobodno kretanje zbog pandemije koronavirusa koordinirane i jasno priopćene na razini EU-a.

Prijedlog Komisije utvrđuje četiri ključna područja na kojima bi države članice trebale usko surađivati:

  1. Zajednički kriteriji i pragovi za države članice kada odlučuju hoće li uvesti ograničenja putovanja;
  2. Mapiranje uobičajenih kriterija pomoću dogovorenog koda putem boja;
  3. Zajednički okvir za mjere koje se primjenjuju na putnike s područja s visokim rizikom;
  4. Jasne i pravovremene informacije za javnost o svim ograničenjima.

Pravila o podrijetlu: EU povećava povlaštenu trgovinu s paneuromediteranskim zemljama (CARINE)

25.08.2020.

Europska komisija jučer (24.kolovoza 2020.)  je donijela paket prijedloga kojima je cilj povećati trgovinu između Europske unije i susjednih zemalja u paneuromediteranskoj regiji i tako pridonijeti gospodarskom oporavku od posljedica koronavirusa. Prijedlozima se moderniziraju EU-ovi sporazumi o povlaštenoj trgovini s 20 trgovinskih partnera iz te regije tako što se uvode fleksibilnija „pravila o podrijetlu” koja su pogodnija za poslovanje.

Komisija za 15 država članica predlaže 81,4 milijarde eura iz instrumenta SURE -Hrvatskoj 1 milijarda

24.08.2020.

Europska komisija dostavila je Vijeću prijedloge odluka o dodjeli financijske potpore iz instrumenta SURE u iznosu od 81,4 milijarde eura za 15 država članica. Instrument SURE iznimno je važan element sveobuhvatne Komisijine strategije za zaštitu građana i ublažavanje ozbiljnih socioekonomskih posljedica pandemije koronavirusa. To je jedna od triju sigurnosnih mreža koje je Europsko vijeće dogovorilo radi zaštite radnika, poduzeća i zemalja.

vrh stranice
vrh stranice