EU vijesti - Covid19

Komisija poziva na partnerstva među regijama EU-a za inovativan odgovor i oporavak

03.08.2020.

Europska komisija je objavila poziv na iskaz interesa za tematska partnerstva za međuregionalne inovacijske pilot-projekte kojima se podupire odgovor i oporavak nakon pandemije bolesti COVID-19. Pozivom se želi pomoći regijama da iskoriste prilike koje proizlaze iz krize, razviju otpornost te da na temelju zelene i digitalne transformacije omoguće oporavak najpogođenijih sektora, kao što su zdravstvo i turizam.

Europska komisija osigurala Uniji dostupnost lijeka Remdesivir za liječenje bolesti COVID-19

03.08.2020.

Europska komisija potpisala je ugovor s farmaceutskim poduzećem Gilead kojim je osigurala doze lijeka Veklury, što je naziv robne marke za Remdesivir. Veklury je prvi lijek koji je na razini Unije odobren za liječenje bolesti COVID-19. Od početka kolovoza nadalje, u koordinaciji s Komisijom i uz njezinu potporu, serije lijeka Veklury bit će dostupne državama članicama i Ujedinjenoj Kraljevini kako bi zadovoljile najhitnije potrebe.

Komisija zaključila razgovore kojima je za građane Europe osigurala buduće cjepivo protiv koronavirusa

03.08.2020.

Europska komisija zaključila je (31.srpnja 2020.) preliminarne razgovore s jednim farmaceutskim poduzećem o nabavi potencijalnog cjepiva protiv bolesti COVID-19. Predviđeni ugovor s poduzećem Sanofi omogućio bi kupnju cjepiva svim državama članicama. Predviđeno je da bi Komisija, nakon što se cjepivo pokaže sigurnim i učinkovitim protiv bolesti COVID-19, trebala imati spreman ugovorni okvir za kupnju u ime svih država članica 300 milijuna doza. Komisija intenzivno pregovara i s drugim proizvođačima cjepiva.

Potpora Europske komisije liječenju konvalescentnom plazmom

03.08.2020.

Europska komisija (31.7.2020.) je pozvala više od 200 ustanova za prikupljanje krvi diljem Unije da se prijave za financiranje nabave opreme za plazmaferezu, tj. opreme za prikupljanje plazme darivatelja. Cilj je poduprijeti liječenje novih pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19 tako što će se povećati kapacitet EU-a za prikupljanje konvalescentne plazme, tj. plazme osoba koje su preboljele COVID-19. Ta je mjera dio Instrumenta za hitnu potporu. Javnim i nevladinim ustanovama za prikupljanje krvi koje imaju dozvolu za prikupljanje plazme dodijelit će se bespovratna sredstva.

Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo, 20. srpnja 2020

21.07.2020.

Na prvom fizičkom sastanku Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo od siječnja 2020., ministri su detaljno raspravljali o strategiji From Farm to Fork, zelenoj arhitekturi paketa za reformu zajedničke poljoprivredne politike (CAP) i tržišnoj situaciji u kontekstu COVID-19 krize.

 

EU vijeće usvojilo zaključke o planu oporavka i višegodišnjem financijskom okviru

21.07.2020.

 Europsko vijeće 21. srpnja 2020. usvojilo je zaključke o planu oporavka i višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021. – 2027.

Europa žali za životima izgubljenima zbog pandemije bolesti COVID-19 te Europsko vijeće izražava svoje najdublje suosjećanje sa žrtvama i njihovim obiteljima. Dok se Europljani i Europljanke i dalje suočavaju s iznimnim izazovima i neizvjesnošću u svojem svakodnevnom životu, svi će naši napori i dalje biti usmjereni na zaštitu građana i građanki te savladavanje krize.

vrh stranice
vrh stranice