EU vijesti - Covid19

COVID-19: Komisija izdala smjernice za zaštitu ključne europske imovine i tehnologije u trenutačnoj krizi

27.03.2020.

Europska komisija danas je izdala smjernice radi osiguranja čvrstog pristupa provjeri stranih ulaganja na razini EU-a u vremenu javnozdravstvene krize i povezane gospodarske ranjivosti. Cilj je očuvati poduzeća i ključnu imovinu EU-a, posebno u područjima kao što su zdravstvo, medicinska istraživanja, biotehnologija i infrastruktura koji su neophodni za našu sigurnost i javni poredak, a da se pritom ne ugrozi opća otvorenost EU-a prema stranim ulaganjima.

Ministri poljoprivrede i ribarstva održali video konferenciju o učincima COVID-19 na poljoprivredu i ribarstvo

26.03.2020.

Hrvatsko predsjedništvo organiziralo je jučer (25. ožujka 2020.) videokonferenciju ministara EU-a odgovornih za poljoprivredu i ribarstvo uz sudjelovanje povjerenika EU Janusza Wojciechowskog i Virginijusa Sinkevičiusa, kako bi razgovarali o već poduzetim mjerama, kao i onima koje su planirane na nacionalnoj i europskoj razini u svrhu suzbijanja negativnog utjecaja pandemije COVID-19 o poljoprivredi i ribarstvu.

COVID-19: PROMET Uspostavljena mreža nacionalnih kontaktnih točaka i platformu za pružanje informacija o nacionalnim mjerama u području prometa

26.03.2020.

Odgovor Europske komisije na pandemiju COVID-19 ima za prioritet održavanje zdravlja građana. 

To uključuje kretanje nužnog prijevoza, na primjer za prijevoz medicinskih potrepština i druge nužne robe. Mnoge su države članice najavile ograničenja prijevoza - u nastavku je dostupan popis svih zemalja. Ovaj se popis redovito ažurira, kako postaju dostupne informacije.

Imajte na umu da, s obzirom na to da se situacija brzo razvija, popis možda nije iscrpan. Uvijek potražite internetske stranice nadležnog nacionalnog tijela za najtočnije i ažurne podatke, uključujući predviđene izuzeće za olakšavanje prijevoza robe.

 

COVID-10: posebno plenarno zasjedanje europskog parlamenta radi ubrzanja provedbe mjera protiv koronavirusa

25.03.2020.

COVID-19: Predsjednik EP-a i čelnici političkih skupina odlučili su održati izvanredno plenarno zasjedanje sutra, u četvrtak, 26. ožujka, kako bi se omogućila provedba posebnih mjera.

Predsjednik parlamenta i čelnici skupina (Konferencija predsjednika) održali su neformalnu razmjenu mišljenja. Oni su u pisanom postupku odobrili prijedlog predsjednika EP Sassolija da sazove izvanredno plenarno zasjedanje 26. ožujka u Bruxellesu, na kojem će se raspravljati i glasovati o prva tri zakonodavna prijedloga Europske komisije za rješavanje učinaka pandemije COVID19 u državama članicama EU.Čelnici EU-a moraju zaštititi europsko gospodarstvo, pod svaku cijenu

25.03.2020.

Uoči videokonferencije članova Europskog vijeća 26. ožujka 2020., predsjednik BusinessEurope-a Pierre Gattaz dao je sljedeće komentare:

"Europski čelnici ovaj tjedan imaju povijesnu priliku staviti solidarnost, djelovanje i odgovornost EU-a u središte našeg odgovora na krizu. Dugoročni napredak Europe može se osigurati samo ako europski čelnici učine sve što je potrebno za očuvanje naše ekonomske i monetarne unije i našeg jedinstvenog tržišta. Oboje je od ključne važnosti za napredak naše ekonomije, naših radnika i njihovih tvrtki. "

vrh stranice
vrh stranice