EU-Mexico trgovinski sporazum

24.04.2018.

Europska unija i Meksiko  postigli su u subotu (21. travnja 2018.) novi sporazum o trgovini, koji je dio šireg, moderniziranog globalnog ugovora EU-Meksiko. Praktično sva robna razmjena između EU i Meksika sada će biti bez carina, uključujući i poljoprivredni sektor.

Jednostavniji carinski postupci dodatno će pogodovati industriji EU-a, uključujući  sektore poput farmaceutskog, strojogradnje i transporta. Sporazum također propisuje progresivna pravila o održivom razvoju.

Među ostalim, EU i Meksiko su se obvezali učinkovito provoditi svoje obveze prema Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama.

Također, ovo će biti prvi trgovinski sporazum EU-a koji će se boriti protiv korupcije u privatnom i javnom sektoru.

Ovaj sporazum – kada bude finaliziran i odobren - koristit će i tvrtkama i potrošačima diljem Europe i unaprijediti trgovinsku politiku EU temeljenim na vrijednostima. Sporazum koji je načelno postignut, modernizira trgovinski odnos EU s Meksikom, uklanjajući prepreke trgovini.

Budući da je prethodni trgovinski sporazum EU-Meksiko stupio na snagu 2000. godine, a trgovina između EU i Meksika rasla je po stopi od oko 8% godišnje, što je rezultiralo porastom od 148% u robnoj razmjeni tijekom prethodnog razdoblja. Unatoč tim pozitivnim rezultatima, još uvijek postoji široka margina za poboljšanje trgovinskog odnosa koji novi sporazum rješava, čineći praktički svu trgovinu robe bezcarinskom.

.

Glavni elementi sporazuma

1) Poljoprivredni izvoz iz EU najviše će koristiti trgovini proizvodima kao što su perad, sir, čokolada, tjestenina i svinjetina.

Sporazum će, osobito:

 • omogući povoljan pristup mnogim sirevima kao što su Gorgonzola i Roquefort, koji trenutno iznose do 20%, i ostvaruju značajan novi pristup mnogim drugima u okviru godišnjih kvota;
 • osigurati znatan volumen za izvoz mlijeka u prahu na jednom od najvećih tržišta, počevši s 30.000 tona od stupanja na snagu, te se povećati na 50.000 tona nakon pet godina.
 • dopustiti EU da znatno poveća svoj izvoz svinjskog mesa u Meksiko, uz carinsku trgovinu za gotovo sve svinjetine;
 • ukinuti tarife za proizvode poput čokolade (trenutno do 30%) i tjestenine (trenutno do 20%);
 • osigurati zaštitu od imitacije za 340 različitih europskih proizvoda od hrane i pića u Meksiku, tzv. Zemljopisnih oznaka kao što su, sir Queijo São Jorge iz Portugala, Szegedi szalámi iz Mađarske i Magiun de prune Topoloveni šljive iz Rumunjske. To znači da EU proizvođači tradicionalnih delicija ne bore protiv kopija, a kada potrošači kupuju te proizvode, to mogu učiniti znajući da kupuju stvarne stvari.
 • Kada je riječ o carinskim postupcima, novi sporazum donijet će nova pravila za pojednostavljenje i ubrzavanje administrativnih i fizičkih provjera pri meksičkim vlastima.

 

2) Sporazum obuhvaća sveobuhvatan poglavlje o trgovini i održivom razvoju koji postavlja najviše standarde rada, sigurnosti, zaštite okoliša i zaštite potrošača; uvodi novi dijalog s civilnim društvom na svim područjima sporazuma, jača akcije EU i Meksika na održivom razvoju i klimatskim promjenama, osobito obvezama koje su obje strane poduzele pod Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama; te održava i u potpunosti štiti pravo država članica da organiziraju javne usluge onako kako oni odabiru.

 • Sporazum također uključuje izričitu referencu na načelo opreznosti koja, već uvrštena u EU sporazume, dopušta EU da zadrži proizvode izvan svojih tržišta sve dok ne postoji znanstvena sigurnost da su sigurni.
 • Također će biti prvi sporazum o trgovini EU koji uključuje odredbe za borbu protiv korupcije, s mjerama za djelovanje protiv mita i pranja novca. Širi Globalni sporazum, čiji je trgovinski sporazum sastavni dio, obuhvaća i zaštitu ljudskih prava, kao i poglavlja o političkoj i razvojnoj suradnji.

 

3) Sporazum je veliki korak naprijed u pružanju tvrtkama međusobni pristup državnim ugovorima u oba tržišta javnih nabava.

 • EU i meksičke tvrtke bit će na ravnopravnoj osnovi, bez obzira na to predstavljaju li ponudu u Meksiku ili EU , Meksiko se također obvezao da će ući u pregovore s meksičkim saveznim državama kako bi se EU tvrtke mogle natjecati za ugovore na državnoj razini od trenutka potpisivanja sporazuma.

 

4) Ovo otvaranje ide ruku pod ruku s uspostavljanjem pravila ravnopravnosti pristupa tržištima: dogovorena je visoku razinu zaštite prava intelektualnog vlasništva. Ovo štiti istraživanje i razvoj EU-a i jamči pravednu plaću za umjetnike iz EU, kao i 340 spomenutih tradicionalnih delicija EU.

 

5) Novi ugovor otvara trgovinu uslugama, kao što su financijske usluge, prijevoz, e-trgovina i telekomunikacije.

 • Sporazum će također pomoći u razvoju povoljnog okruženja za gospodarstvo temeljeno na znanju, s novim poglavljem o digitalnoj trgovini. Time će se ukloniti nepotrebne prepreke za trgovinu na internetu, poput naplate carina prilikom preuzimanja aplikacije i postaviti jasna pravila za zaštitu potrošača na mreži.

 

6) O zaštiti ulaganja: ovaj sporazum poboljšava uvjete ulaganja i uključuje novi sustav investicijskog suda EU, osiguravajući transparentnost i pravo vlada da reguliraju u javnom interesu, te će također osigurati da Meksiko i EU rade na uspostavi Multilateralnog investicijskog suda.

 • Sve u svemu, ovaj sporazum će ojačati europsko vodstvo u oblikovanju globalizacije postavljanjem trgovinskih pravila koja su u skladu s temeljnim vrijednostima Europske unije i zaštitom interesa i osjetljivosti Europske unije.
 • U tom smislu pridonosi rješavanju izazova globalizacije.

 

Sljedeći koraci

 • Sporazum u načelu uključuje najznačajnije elemente ugovora. U nekim poglavljima tehnički detalji još uvijek moraju biti riješeni.  
 • Na temelju današnjeg ugovora načelno, pregovarači obiju strana nastavit će raditi na rješavanju preostalih tehničkih problema i dovršiti punopravni tekst do kraja godine.
 • Zatim će Komisija nastaviti s pravnom verifikacijom i prevođenjem sporazuma na sve službene jezike EU, te će je naknadno dostaviti na odobrenje Europskom parlamentu i Vijeću Europske unije.
vrh stranice
vrh stranice