EU donio odluku o uvođenju izuzeća za slotove kako bi pomogao zračnim prijevoznicima

30.03.2020.

EU će do 24. listopada 2020. suspendirati zahtjeve u pogledu iskorištavanja slotova u zračnim lukama kojima se zračne prijevoznike obvezuje da upotrijebe najmanje 80 % svojih slotova za polijetanje i slijetanje kako bi ih zadržali u idućoj godini. Izuzeće koje je danas (30.ožujka 2020.)  donijelo Vijeće osmišljeno je kako bi se pomoglo zračnim prijevoznicima da prevladaju drastičan pad u zračnom prometu, koji je posljedica krize prouzročene koronavirusom.

„Sada je jasno da ova kriza neće ubrzo biti gotova. Ukidanjem pravila „iskoristi ili izgubi” do listopada ublažit će se teške gospodarske posljedice za zračne prijevoznike te će im se pružiti sigurnost tijekom cijele ljetne sezone“, izjavio je Oleg Butković, hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture i predsjednik Vijeća

Izuzeće će se primjenjivati od 1. ožujka do 24. listopada 2020. Primjenjivat će se i retroaktivno od 23. siječnja do 29. veljače 2020. na letove između EU-a i Kine ili Hong Konga. Datum početka primjene, odnosno 23. siječnja, dan je kada su kineske vlasti zatvorile prvu zračnu luku.

Ako trenutačna ozbiljna situacija potraje, ta se mjera može brzo produljiti Komisijinim delegiranim aktom. Komisija će pratiti stanje te će o njemu izvijestiti do 15. rujna 2020.

Za uvođenje izuzeća za slotove bilo je potrebno izmijeniti uredbu EU-a o slotovima.

Vijeće je o izmjeni glasovalo pisanim postupkom, koji je danas dovršen. Europski parlament glasovao je 26. ožujka. Obje institucije razmotrile su prijedlog i o njemu pregovarale po hitnom postupku.

Uredba o izmjeni trebala bi biti objavljena u Službenom listu EU-a 31. ožujka 2020.

Uredba br. 95/93 o zajedničkim pravilima za dodjelu slotova u zračnim lukama Zajednice
vrh stranice
vrh stranice