EU digitalni COVID certifikat: globalni standard s više od 591 milijuna korisnika

18.10.2021.

Komisija je danas (18.10.2021.) usvojila izvješće o EU digitalnom certifikatu za COVID i njegovoj provedbi u cijeloj EU. Izvješće pokazuje da je certifikat EU-a ključni element u odgovoru Europe na pandemiju COVID-19, s više od 591 milijuna generiranih certifikata. Certifikat koji obuhvaća cijepljenje, testiranje i oporavak od COVID-19 olakšava sigurna putovanja građanima, a također je bio ključan za potporu teško pogođene europske turističke industrije. EU digitalni COVID certifikat uspjeh je u cijelom svijetu: postavio je globalne standarde i trenutno je jedini sustav koji već funkcionira na međunarodnoj razini. U sustav su uključene 43 zemlje na četiri kontinenta, a sljedećih će ih tjedana i mjeseci uslijediti još.

Kako je predsjednica Ursula von der Leyen rekla u svom obraćanju o stanju u Uniji 2021., EU digitalni certifikat o COVID -u pokazuje da „kad djelujemo zajedno, možemo djelovati brzo“.

Uspjeh sustava digitalnih certifikata EU za COVID u brojkama:

·         Države članice EU -a izdale su više od 591 milijuna EU digitalnih COVID certifikata

·         43 zemlje već su povezane sa sustavom EU -a: 27 država članica EU -a, 3 zemlje Europskog gospodarskog prostora (EGP), Švicarska i 12 drugih zemalja i teritorija. Komisiji se ukupno obratilo 60 trećih zemalja zainteresiranih za pridruživanje sustavu EU. Osim onih koje su već povezane, u tijeku su tehnički razgovori s 28 od ovih zemalja.

·         Sektor zračnog prijevoza uvelike je profitirao od EU digitalnog certifikata COVID -a, koji je počeo s radom upravo na vrijeme za ljetni vrhunac putovanja. Udruga Međunarodnog vijeća zračnih luka (ACI Europe) izvijestila je da se u srpnju 2021. ukupni broj putnika više nego udvostručio u odnosu na srpanj 2020. ACI Europe ovu promjenu pripisuje uvođenju EU digitalnog certifikata COVID zajedno s ublažavanjem ograničenja putovanja.

·         Prema istraživanju Eurobarometra Europskog parlamenta, oko dvije trećine (65%) ispitanika složilo se da je EU digitalni certifikat COVID najsigurnije sredstvo za slobodno putovanje Europom tijekom pandemije COVID-19.

·         20 država članica EU -a također koristi EU digitalni certifikat COVID za domaće svrhe, primjerice za pristup velikim događajima i restoranima, kinima i muzejima, s dodatnom nacionalnom pravnom osnovom.

Rad Komisije na digitalnim certifikatima EU za COVID vodio je povjerenik Didier Reynders u uskoj suradnji s potpredsjednicima Verom Jourovom i Margaritis Schinasom te povjerenicima Thierryjem Bretonom, Stellom Kyriakides i Ylvom Johansson.

Sljedeći koraci

Komisija će nastaviti pomno pratiti valjanost potvrda o cijepljenju i oporavku, te će ponovno razmotriti mogućnosti nakon što zaprimi nove znanstvene smjernice.

Tehnički rad na poboljšanju funkcionalnosti sustava EU digitalnih potvrda o COVID -u nastavit će se u okviru mreže eHealth.

 

Komisija će:

·         Nastaviti s naporima za povezivanje dodatnih zemalja u sustav EU -a;

·         Surađivati s državama članicama na tehničkoj razini u provedbi Uredbe EU o digitalnim COVID certifikatima

·         Zatražite smjernice od ECDC -a i Europske agencije za lijekove (EMA) o relevantnim pomacima u pogledu znanstvenih dokaza.

·         Do 31. ožujka 2022. Komisija će podnijeti još jedno izvješće o primjeni Uredbe.

Tekst Izvješća EK dostupan je na poveznici:

Report on a framework for the issuance, verification and acceptance of COVID-19 vaccination, test and recovery certificates 

Annex to the report

 

vrh stranice
vrh stranice