EP: Financiranje oporavka ne smije opteretiti sljedeću generaciju

02.07.2020.

Na početku njemačkog predsjedavanja Vijećem i pred sastanak Europskog vijeća zakazan za 17. srpnja, predsjednik Odbora za proračun Van Overtveldt iznio je stajalište Europskog parlamenta o dugoročnom proračunu EU-a.

Tijekom svoje konferencije za novinare, predsjedatelj Odbora za proračun, Johan Van Overtveldt (ECR, BE), rekao je: „Za strategiju oporavka i za uspostavljanje sljedećeg dugoročnog proračuna trebat će aktivno sudjelovanje 27 zemalja članica, snažno vodstvo i posredovanje Europske komisije i, posljednje, ali ne najmanje bitno, puni angažman Europskog parlamenta. Parlament je spreman brzo raditi, ali neće odbaciti svoja prava i ovlasti. Nema razloga zašto bi odgovornost za brz napredak trebala pasti samo na Europski parlament koji čeka sporazum Vijeća između država članica gotovo dvije godine."

Ne zanemarite dugoročne prioritete, zaštitite sljedeću generaciju

„Da bi Parlament dao svoj pristanak na sljedeći višegodišnji financijski okvir 2021.-2027., njegovi programi moraju biti podržani kako bi se mogli uhvatiti u koštac sa dugoročnim prioritetima, a ne samo trenutnim potrebama oporavka.

Novi izvori prihoda EU - tzv. Vlastita sredstva - sada su još potrebniji kako bi se pokrili troškovi refinanciranja instrumenta za oporavak drugim sredstvima osim dodatnim nacionalnim doprinosima ili smanjenim proračunom EU koji bi kaznio sljedeće generacije. Što se tiče samog instrumenta za oporavak, mora se zajamčiti potpuna demokratska odgovornost i transparentnost kroz parlamentarno sudjelovanje i nadzor,“ dodao je Van Overtveldt.

 

Sljedeći koraci

Predsjednici političkih skupina će preispitati situaciju na temelju doprinosa kontaktne skupine za financiranje i upravljanje vlastitim resursima EP-a.

 

Pozadina

Šefovi država ili vlada EU-a su 19. lipnja putem video konferencije razmijenili mišljenja kako bi raspravljali o planovima fonda za oporavak kao odgovor na krizu COVID-19 i novom dugoročnom proračunu EU koji je Europska komisija predstavila 27. svibnja 2020. u Parlamentu. Nisu se uspjeli dogovoriti oko zajedničkog stava.

 

Čelnici EU-a ponovno će se fizički sastati u Bruxellesu, 17. srpnja, kako bi pokušali postići sporazum utemeljen na konkretnim prijedlozima, za koje se očekuje da će Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, predstaviti prije sastanka na vrhu.

Nakon što se države članice dogovore oko zajedničkog stava, imat će mandat započeti pregovore s Parlamentom, o čemu će imati posljednju riječ (glasovanje apsolutnom većinom) prije nego što dugoročni proračun za razdoblje 2021.-2027. stupi na snagu.

vrh stranice
vrh stranice