EP: europarlamentarci zahtijevaju jasan plan akcije za pomoć sektoru turizma

22.04.2020.

Jučer, 21. travnja 2020. Odbor za promet i turizam Europskog parlamenta pozivao je  Komisiju da izradi europski akcijski plan za pomoć turističkom sektoru u prevladavanju krize. Zastupnici su ponovili, u raspravi s povjerenikom za unutarnje tržište Thierryjem Bretonom, da je turističkom sektoru potrebna veća podrška u tekućoj krizi COVID-19, putem posebnih mjera, financiranja, povećane koordinacije na razini EU-a i ciljanog plana puta. Traženje sektorskog plana i strategije oporavka imala je odjeka u cijelom političkom spektru EP-a.

Zaštita turističkog sektora

Povjerenik Breton priznao je da je turizam bio prvi sektor koji je pogođen koronavirusom i da će se vjerojatno najsporije oporaviti od krize. "Moramo pronaći snažan odgovor", objasnio je Breton. "Turizam nam je prioritet i nastojimo učiniti što više možemo s postojećim sredstvima."

Osim pružanja sigurnosti kratkoročnim financiranjem, povjerenik je rekao da turizam treba u velikoj mjeri imati koristi i od dugoročnih planova za oporavak od krize koji će se financirati sljedećim dugoročnim proračunom EU (2021.-2027.).

Podržava ideju namjenske proračunske linije „s dubinom i snagom koja je potrebna da sektor prebrodi ovu krizu“.

Povjerenik je također dodao da je krajnji cilj reforma i obnova turističkog sektora te predložio da se ove jeseni održi Europski samit za održivi turizam.

 

Izvjesnost ograničenja putovanja potrebna prije ljetnih praznika

Nekoliko zastupnika Europskog parlamenta također je zatražilo više izvjesnosti u pogledu ograničenja putovanja i kretanja, koja bi se mogla nastaviti u narednim mjesecima, uključujući moguće zabrane posjećivanja plaža zbog pravila socijalnog distanciranja. Povjerenik je objasnio da su prije ukidanja takvih ograničenja potrebna dovoljna jamstva za sigurnost. Dodao je da je rad na olakšavanju putovanja u tijeku i da će biti veće jasnoće uoči ljeta.

 

Na pitanja koja se odnose na prava putnika i vaučere koje nude tvrtke nakon otkazanih rezervacija, povjerenik je uvjerio zastupnike Europskog parlamenta da prava putnika ostaju zaštićena i da države članice već mogu podržati svoje turističko poslovanje pružajući likvidnost tvrtkama, uključujući i da se nose s zahtjevima putnika za povratom troškova.

 

Pozadina

Članovi Radne skupine za turizam unutar Odbora za promet i turizam pozvali su Komisiju da predstavi plan akcije spašavanja turizma, koji osigurava pravodobnu nacionalnu i europsku pomoć za putnički i turistički sektor, uključujući putem nacionalnih shema kompenzacija i instrumenata financijske pomoći, te uspostavlja mehanizam za upravljanje krizama za ovaj sektor.

Europski parlament je u svojoj rezoluciji o koordiniranim akcijama EU-a za borbu protiv pandemije COVID-19 i njezinih posljedica istaknuo da su sektor prometa i turizma ozbiljno pogođeni te predlaže da se za razvije mehanizam prevencija i upravljanja za turistički sektor na razini EU kako bi se zaštitili radnici, pomaglo tvrtkama i osigurala sigurnost putnika.

 

Tekst rezolucije nalazi se na poveznici:  

resolution on EU coordinated action to combat the COVID-19 pandemic and its consequences 

 

vrh stranice
vrh stranice