E-propusnice - info za članove HUP-a

08.04.2020.

Nastavno nadopunjeni i objedinjeni podaci vezano uz e-Propusnice.

Sustav je dostupan na adresi https://epropusnice.gov.hr a omogućuje slanje zahtjeva za izdavanje propusnica. Digitalne e-Propusnice u potpunosti zamjenjuju fizičke propusnice, a izdaju ih poslodavci zaposlenicima za putovanje na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće. Podaci o izdanim e-Propusnicama će s vremenskim odmakom od najviše 1 sat (tj. u skoro realnom vremenu) biti dostupne MUP u radi provjera na terenu.

Eventualna pitanja u vezi s funkcionalnostima sustava e-Propusnice mogu se uputiti službi za podršku: epropusnice@uprava.gov.hr  (0-24 h) ili telefonom: 0800 8090 (od 8 do 17 sati).

 

  

Iz najučestalijih pitanja vezano uz e-propusnice za članove HUP-a izdvajamo:

PITANJE

ODGOVOR

 

Uspješno sam izdao propusnicu u sustavu ePropusnice, no javlja mi da je propusnica nevažeća.

Svaka propusnica izdaje se sa početnim i završnim datumom kada vrijedi. Na datume van tog roka sustav javlja da ona ne vrijedi. Primjerice ako ste propusnicu napravili 2.4.2020. i stavili rok važenja od 6.4.2020 – 20.4.2020. tada propusnica na dan 2.4.2020 ne vrijedi.

Zapošljavamo djelatnike iz drugih država koji nemaju nijednu vjerodajnicu. Kako ćemo njima izdati propusnice?

Svaka osoba zahtjev može, osim kroz sustav ePropusnice podnijeti i na tradicionalan način, direktno instituciji od koje traži propusnicu. Institucije su obvezne kroz sustav izdati, uz ispunjenje pretpostavki iz Odluke, digitalne propusnice.

Postoji li automatsko unošenje većeg broja podataka?

Sustav e-Propusnice od 8.4. ima automatsko unošenje velikog broja podataka za izdavanje propusnica. Ovlašteni korisnici mogu preuzeti tablicu koji ispune prema priloženim uputama, te potom preko sekcije za uvoz podataka mogu svojim djelatnicima direktno stvoriti prijavnice za željeno razdoblje. Detalje možete potražiti na linku „Uvoz e-propusnica“ nakon prijave u sustav.

VAŽNO: kada ste jednom uvezli podatke u tablice iz Vašeg sustava e-Propusnica imate stalni pristup na iste. Za ponovno izdavanje otvorite predložak koji možete preuzeti, a na kojem ovlaštena osobe može promijeniti, provjeriti i validirati podatke, te odmah može izvesti tablicu s linkovima na propusnice za sve izdane osobe, koje može odmah dalje distribuirati!

Vlasnik sam tvrtke i htio bih izdati propusnice za svoje djelatnike.

Vlasnik i direktor u sustav može ući vjerodajnicom koja mu je izdana kao fizičkoj osobi (token vašeg tekućeg računa, neka druga vjerodajnica, elektronička osobna iskaznica...). Sustav bi trebao prepoznati ovlaštena osoba za poslovni subjekt ukoliko je upisana kao osnivač/ovlaštena osoba u pripadajući registar. Alternativno, za vas zahtjev može odobriti i osoba koja ima ovlaštenja raditi u sustavu ePorezna (npr predaja JOPPD obrazaca). U slučaju da ne možete pribaviti niti jednu vjerodajnicu ili nemaju uvjete za korištenje usluge e-Propusnice, mogu uvijek podnijeti zahtjev korištenjem dosadašnjih načina predaje zahtjeva - primjerice putem e-mail adrese stožera.

Da li osoba koja je prokurist u nekoj tvrtki može izdavati propusnice?

 

Pristup sustavu e-Propusnice imaju osobe koje su u sustavu ePorezne definirane kao odgovorne osobe te one koje imaju ovlast za predaju pojedinih obrazaca (primjerice JOPPD)

Na koliko dana se mogu izdavati propusnice?

Propusnice se mogu izdati na rok od 1 do 14 dana, ovisno o razlogu zbog kojeg se izdaju.

 

Zaključno:

Na temelju informacija zaprimljenih kroz korisničku službu i obavijesti Ministarstva uprave, a radi ujednačavanja postupanja svih stožera civilne zaštite daju se upute za postupanje u karakterističnim situacijama te se još jednom ponavljaju ili usklađuju s Izmjenama i dopunama Odluke  i već dane upute u vezi s izdavanjem propusnica:

Za izdavanje e-Propusnica su nadležni stožeri civilne zaštite prema mjestu prebivališta ili stalnog boravka osobe koja traži e-Propusnicu, osim u slučaju kada poslodavac traži e-Propusnice za radnike temeljem ugovora o djelu ili Student servisa, a čiji rad je neophodan za određene gospodarske subjekte, kada e-Propusnice izdaje stožer civilne zaštite prema sjedištu trgovačkog društva/obrta.

vrh stranice