Duge liste čekanja i cijene domova za stare i nemoćne

10.10.2022.

Predsjednik HUP-Koordinacije socijalne skrbi Pavo Ćorluka i Anica Ježić, načelnica sektora za razvoj i unapređenje socijalnih usluga u MRMSOSP  gostovali su u HRT emisiji HRT Treća dob urednice i voditeljice Anite Hrstić (10. listopada 2022.) .U emisiji su se i g. Ćorluka i gđa. Ježić složili da liste čekanje nisu realne. 

Iznesen je podatak da se na mjesto u domu u prosjeku čeka petnaest godina , samo u Zagrebu trenutno na dom čeka 15.000 građana a kapacitet je 6381 korisnik u 11 gradskih domova, 16 obiteljski te 25 domova privatnog osnivača.

Od 6381 smješteni korisnik 63% smješteno je u gradskim domovima ostalo u privatnim, a cijene se kreću od 1750 do 7500 kn mjesečno. Liste čekanja ne daju pravu sliku stanja, jer potencijalni korisnici smještaja već sa 65 godina podnose zahtjeve u sve domove.

Gđa. Ježić navela je kako je Ministarstvo u fazi izrade aplikacije prema kojoj će korisnik kada se prijavi u dom moći biti samo jednom uveden u sustav – tada će liste moći pokazati pravo stanje.

Kad se govori o cijeni smještaja g.Ćorluka pohvalio je suradnju Ministarstva s  HUP-om na pripremi metodologije za izračun cijena. Također je naglasio kako privatni domovi nisu skuplji od državnih/gradskih razlika je u tome da privatni domovi nisu sufinancirani od države već se plaća isključivo iz džepa korisnika. Sustav mora biti pravedan smatra Ćorluka, važno je uvesti kategorizaciju, vaučerizaciju (uputnica) i akreditaciju. Osobitu brigu i pravo prvenstva kod smještaja treba dati kategoriji ljudi koji su u potrebi (III i IV stupanj zbrinjavanja) također vaučer je izuzetno važan jer treba onima koji ne mogu platiti smještaj a u potrebi su omogućiti smještaj po povoljnijim uvjetima, dok oni koji mogu treba voditi računa da sufinanciraju ili u potpunosti plate svoj smještaj. Time se otvara prostor za socijalne kategorije građana koji trebaju smještaj a nisu ga u mogućnosti samostalno platiti.

Fotografija preuzeta s Treća dob, HRT

vrh stranice