Donijeti ključne zdravstvene zakone

15.12.2015.

Hrvatska udruga poslodavca održala je tradicionalni predblagdanski domjenak na kojem se okupilo više od 300 hrvatskih poslodavaca, članova HUP-a i uzvanika. Tom prilikom predstavljeni su rezultati godišnjih istraživanja: „Poslovna očekivanja HUP-a za 2016.“

Zoran Knežević, predsjednik HUP-Udruge privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb

Ispraćajući 2015-tu godinu ne možemo ne primjetiti da je to to godina u kojoj je u zdravstvenom sustavu napravljeno dosta pri čemu prvenstveno mislim na smanjenje lista čekanja i sanaciju kroničnih gubitaša koji su usporavali cijeli sustav. Međutim, propuštena je prilika da se kao šlag na tortu donesu novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju kojim bi bila podignuta razina zdravstvene usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te onemogućen najveći dio rada na crno u zdravstvu.
Nažalost Zakoni nisu doneseni i mišljenja sam da je to u Novoj godini osnovna zadaća novoj Vladi i Ministarstvu zdravlja, bez obzira s koje strane političkog spektra dolazi.
Osim toga preporučam im da Novoj godini privatnom zdravstvu daju status i ulogu niti manju niti veću od one koju privatno zdravstvo ima u ostalim članicama EU, zajednice država kojoj ponosno pripadamo te da napokon svi sudionici zdravstvenog sustava postanu ravnopravni bez obzira na oblik njihovog vlasništva. Time bi pacijent došao u fokus cijelog zdravstvenog sustava što je zajednička želja svih njegovih sudionika.
vrh stranice