Demografska kriza- Ljudski potencijali – Gospodarski razvoj

08.05.2017.

Split, 5.5.2017. - u sklopu HR summita održana je panel rasprava na temu demografske krize, ljudskih potencijala te gospodarskog rasta. Sudionici panela bili su doc.dr.sc. Stjepan Šterc, PMF, Katarina Knežević-Ivanković, državna tajnica u Ministartsvu rada i mirovinskog sustava, Nataša Novaković, direktorica za radne odnose i ljudske potencijale u HUP-u, Davorko Vidović savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK i Lars Schmidt,veleposlanik Kraljevine Švedske, a moderirao ga je Velimir Šonje, Arhivanalitika.
Na panelu je istaknuto kako je demografska kriza puno gora nego što se o tome govori te da će se poslodavci sve više susretati sa nedostatkom radne snage. Švedska je poznata po tome da je svoje granice otvorila mnogobrojnim azilantima koji čine 2,5 % njenog stanovništva i spremna je prihvatiti novi val izbjeglica jer u njima vidi i priliku za rast i razvoj gospodarstva. S druge strane Hrvatska nema migracijsku politiku, ima manjak radne snage, veliki val iseljenika i ništa konkretno ne poduzima da bi riješila problem.

Nataša Novaković istaknula je da su se poslodavci već prošle godine našli u problemima zbog manjka radne snage pogotovo u sektorima kao što je promet, građevina, turizam, metalna industrija, a da ne govorimo o liječnicima i medicinskom osoblju. Kvote za uvoz radne snage zastarjele su i nedovoljne da pokriju manjak radne snage, a s druge strane na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje velik je broj onih koji se vode kao nezaposleni, ali zapravo ne traže posao ili naprosto nemaju kvalifikacije za one poslove koji se traže. Ukoliko se gospodarski rast nastavi, a nadamo se da hoće, nedostatak radne snage biti će najveći izazov pred poslodavcima.

Velimir Šonje u Splitu je imao prezentaciju na temu "Ekonomski i financijski odgovori na demografske promjene” koju možete skinuti ovdje.
vrh stranice
vrh stranice