CREATIVES UNITE-nova platforma za kulturne i kreativne dionike

06.05.2020.

Creatives Unite platforma pokrenuta je jučer (5. svibnja 2020.) radi povezivanja i dijeljenja informacija i odgovora u vezi s Covidom među kulturnim i kreativnim sektorima. Nova platforma Creatives Unite nudi zajednički prostor za sve one koji traže informacije o inicijativama u kulturnom i kreativnom sektoru koje reagiraju na coronavirusnu krizu. Omogućuje pristup u jednom jedinstvenom prostoru mnoštvu postojećih resursa i brojnim relevantnim mrežama i organizacijama. Također nudi prostor za zajedničko stvaranje i prijenos doprinosa za zajedničko pronalaženje rješenja.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je: "Coronavirus ima poražavajući ekonomski utjecaj na kulturni i kreativni sektor. Ova internetska platforma pružit će forum kulturnim i kreativnim sektorima za razmjenu ideja i inicijativa te za stvaranje kreativnih rješenja zahvaljujući njihovoj kreativnosti u odgovoru na krizu.“ 

Umjesto da se preklapa s postojećim inicijativama u sektoru, platforma nastoji pružiti zajedničku točku pristupa informacijama o kulturnim i kreativnim inicijativama kao odgovor na krizu i usmjeravajući se na relevantne web stranice relevantnih mreža, organizacija i inicijativa. Platforma nudi prostor za zajedničko stvaranje i prijenos doprinosa za zajedničko pronalaženje rješenja.

Platforma je pokrenuta uz potporu Komisije, kao nastavak videokonferencije ministara kulture EU od 8. travnja na kojoj je povjerenica Gabriel najavila inicijativu.

Projekt Creative FLIP pomaže u pokretanju i njegovanju platforme. Creative FLIP je pilot projekt Europskog parlamenta, kojim upravlja Europska komisija. Ovaj pilot projekt provodi Goethe Institut u suradnji s Europskom mrežom kreativnih središta i nekoliko partnera.

vrh stranice
vrh stranice