COVID-19: Zaključci predsjednika Europskog vijeća

24.04.2020.

Zaključci predsjednika Europskog vijeća nakon videokonferencije s članovima i članicama Europskog vijeća, 23. travnja 2020.

„Prvo bih želio zahvaliti svim našim zdravstvenim radnicima i radnicama, liječnicima i liječnicama te istraživačima i istraživačicama koji rade bez prestanka kako bi spasili živote.

Osim toga, želio bih pružiti riječ ohrabrenja onima koji su bolesni i u ovim se trenucima bore protiv virusa.

Ova pandemija veliko je opterećenje za naša društva. Dobrobit pojedine države članice EU-a ovisi o dobrobiti cjelokupnog EU-a.

Svi smo zajedno u ovome. Borba protiv koronavirusa i njegovih posljedica potrajat će, ali već smo ostvarili velik napredak i poduzeli odvažne mjere.

Članovi i članice Europskog vijeća danas su održali četvrtu videokonferenciju posvećenu prevladavanju bolesti COVID-19 i njezinih posljedica. Izrazili smo snažnu volju da daljnje korake poduzmemo zajedno.

Raspravljali smo o napretku u pogledu različitih dimenzija europskog odgovora na pandemiju i pozdravili Zajednički europski plan za ukidanje mjera ograničavanja širenja bolesti COVID-19. Svi smo se složili da su na prvom mjestu zdravlje i sigurnost naših građana i građanki.

Dogovorili smo se i da ćemo nastaviti pomno pratiti stanje, osobito s približavanjem sezone godišnjih odmora, te da ćemo primjenjivati maksimalnu koordinaciju kako bismo osigurali postupno i uredno ukidanje mjera ograničavanja.

Pozdravili smo Zajednički plan za oporavak. U njemu se navode neka važna načela kao što su solidarnost, kohezija i konvergencija. Osim toga, utvrđuju se četiri ključna područja djelovanja:

  • potpuno funkcionalno jedinstveno tržište,
  • dosad nezabilježeni investicijski napori,
  • globalno djelovanje i
  • djelotvoran sustav upravljanja.

Od presudne je važnosti povećati stratešku autonomiju Unije te proizvoditi ključnu robu u Europi.

 

Slijedom sastanka Euroskupine u uključivom formatu 9. travnja 2020., potvrdili smo dogovor o trima važnim sigurnosnim mrežama, za radnike, poduzeća i države, koje ukupno čine paket u vrijednosti od 540 milijardi EUR.

Pozvali smo na to da paket bude u funkciji do 1. lipnja 2020.

 

Također smo se usuglasili o tome da ćemo raditi na uspostavi fonda za oporavak, koji je hitno potreban. Taj će fond biti dostatne veličine i usmjeren na najteže pogođene sektore i zemljopisne dijelove Europe te služiti rješavanju ove besprimjerne krize.

Stoga smo zadužili Komisiju da analizira konkretne potrebe i hitno pripremi prijedlog razmjeran izazovu s kojim se suočavamo.

U prijedlogu Komisije trebalo bi pojasniti kako je povezan s višegodišnjim financijskim okvirom (VFO), koji će u svakom slučaju trebati prilagoditi u cilju prevladavanja trenutačne krize i njezinih posljedica.

 

Euroskupina u uključivom formatu nastavit će s pomnim praćenjem gospodarskog stanja i pripremom terena za snažan oporavak. I dalje smo predani tome da pružamo potreban poticaj za rad na fondu za oporavak i VFO-u kako bi se što je prije moguće postigao uravnotežen sporazum u vezi i s jednim i s drugim.

 

Neke države članice osvrnule su se na nezakonite aktivnosti bušenja koje Turska provodi u isključivom gospodarskom pojasu Cipra. Izrazili smo svoju punu solidarnost s Ciprom te podsjetili na naše prethodne zaključke u vezi s ovim pitanjem i ponovno ih potvrdili.

 

Odlučili smo da ćemo 6. svibnja održati videokonferenciju sa zemljama zapadnog Balkana.“

 

vrh stranice
vrh stranice