COVID-19: Komisija osniva europski tim znanstvenih stručnjaka za jačanje usklađenosti i medicinskog odgovora na razini EU-a

18.03.2020.

Europska komisija je jučer, (17. ožujka 2020.)  za covid-19 osnovala savjetodavni odbor epidemiologa i virologa iz različitih država članica, koji će izraditi smjernice EU-a o usklađenim znanstveno utemeljenim mjerama upravljanja rizikom. Taj odbor Komisija je osnovala na temelju mandata država članica, a njime će zajednički predsjedati predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: Pozdravljam hitno osnivanje ovog savjetodavnog odbora. Vrlo je važno da u ovim iznimnim vremenima ostanemo usklađeni na razini EU-a i da se donose znanstveno utemeljene odluke. Zahvaljujem stručnjacima koji su se tako brzo odazvali i počeli s nama pripremati usklađene medicinske mjere EU-a. Širenje virusa najbolje ćemo spriječiti zajedništvom i solidarnošću. 

Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, izjavila je: Kliničari, epidemiolozi i virolozi zajedno s djelatnicima u javnom zdravstvu predvode bitku protiv širenja covida-19. Za pobjedu u toj borbi važni su vrijeme i znanost. Novi će odbor imati važnu ulogu u medicinskom odgovoru EU-a na pandemiju. Njegov rad temeljit će se na radu i spoznajama Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

Povjerenstvo savjetuje Komisiju o sljedećim koracima:

  • priprema mjera odgovora namijenjenih svim državama članicama, prema različitim fazama epidemije u EU-u i prema stanju u pojedinim državama članicama;
  • utvrđivanje i ublažavanje velikih razlika, neusklađenosti ili nedostataka mjera koje su poduzete ili će se poduzeti radi sprečavanja i ograničavana širenja covida-19, među ostalim u području kliničkog upravljanja i liječenja, i ublažavanja posljedica;
  • utvrđivanje prioriteta u zdravstvenoj i civilnoj zaštiti i drugim resursima te mjera potpore koje treba organizirati ili uskladiti na razini EU-a;
  • i konačno izrada preporuka o mjerama politike za rješavanje i ublažavanje dugoročnih posljedica covida-19.

 

Povjerenstvo se sastoji od sedam članova iz šest država članica koji djeluju u vlastito ime i samostalno. Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), Europska agencija za lijekove (EMA) i Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC) sudjelovat će kao promatrači.

Članovi će najmanje dvaput tjedno raspravljati putem videokonferencije na vlastitu inicijativu ili na temelju pitanja koja otvori Komisija.

Prvi službeni sastanak povjerenstva održat će se u srijedu, 18. ožujka. Da bi komunikacija o odgovoru EU-a na borbu protiv širenja epidemije bila transparentna i usklađena, Komisija će na internetskoj stranici povjerenstva objaviti dnevni red i radne dokumente odbora.

Dodatne informacije:

Internetska stranica savjetodavnog odbora

vrh stranice
vrh stranice