COVID-19 Komisija i EIB osiguravaju tvrtki CureVac financiranje u iznosu od 75 milijuna eura za razvoj cjepiva i širenje proizvodnje

06.07.2020.

Europska investicijska banka (EIB) i CureVac, biofarmaceutska tvrtka koja razvija inovativne lijekove temeljene na optimiziranoj ribonukleinskoj kiselini (mRNA), sklopili su ugovor o kreditu u iznosu od 75 milijuna eura kako bi podržali kontinuirani razvoj tvrtke od cjepiva protiv zaraznih bolesti, uključujući i njezinog kandidata za cijepljenje u sprečavanju koronavirusnih infekcija.

Uz to, zajam će podržati napore tvrtke CureVac na proširenju svojih proizvodnih kapaciteta i ubrzati dovršetak četvrtog proizvodnog pogona u njemačkom Tübingenu.

Financira se u okviru Fonda za financiranje zaraznih bolesti (IDFF) programa Obzor 2020, u istraživačkom i inovacijskom programu EU.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel rekla je: "Koronavirus će biti s nama, sve dok protiv njega nemamo cjepivo. To je razlog zašto je naš rad na ovom frontu, zajedno s međunarodnim akterima, tako presudan. Nedavno smo predstavili našu strategiju cjepiva za ubrzanje razvoja, proizvodnje i primjene cjepiva protiv novog koronavirusa. A od početka pandemije, povećali smo financiranje zaklade za zarazne bolesti za 400 milijuna eura kako bismo EIB-u omogućili obim veće količine projekata koji se bave ovom bolešću. Uz našu podršku CureVacu ubrzavamo naše napore u pronalaženju sigurnih i učinkovitih rješenja za sve u Europi i na globalnoj razini.“

 

Fond za financiranje zaraznih bolesti, koji dolazi u sklopu programa Obzor 2020, primjer je uspješne suradnje između Komisije i EIB-a u suočavanju sa zdravstvenom krizom. Kroz IDFF, EIB je podržala 13 tvrtki s ukupno 316 milijuna eura za razvoj lijekova, cjepiva i dijagnostike protiv raznih zaraznih bolesti, od kojih je najistaknutiji coronavirus.

 

Dodatne informacije dostupne su na poveznicama:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_20_1238

Infectious Diseases Finance Facility (IDFF)

vrh stranice
vrh stranice