COVID-19: Industrijski ekosustavi i njihova važnost za gospodarski oporavak

19.05.2020.

Industrijska strategija EU-a objavljena 10. ožujka 2020. (vidjeti moj e-mail od 11.ožujka) godine uvela je novi koncept industrijskih ekosustava.

Prema definiciji, "ovi ekosustavi obuhvaćaju sve igrače koji rade u vrijednosnom lancu: od najmanjih startupa do najvećih tvrtki, od akademija do istraživanja, pružatelja usluga do dobavljača. I svaki od njih ima svoja obilježja."

U krizi COVID-19 očekuje se da će ekosustavi postati važan alat za europski gospodarski oporavak. Na posljednjem neformalnom vijeću COMPET-a (15. svibnja) i ukratko na sastanku odbora IMCO-a (18. svibnja), povjerenik Breton predstavio je industrijske ekosustave i dao pregled njihove uloge u oporavku:

 

  • Komisija je identificirala 14 ekosustava: turizma, kreativne industrije, zrakoplovnu i odbrambenu industriju, tekstil, elektroniku, mobilnost i automobilsku industriju, niskoemisijsku energetski intenzivnu industriju, obnovljive izvore energije, poljoprivredu, zdravstvo, digitalnu industriju,  građevinarstvo, maloprodaju i veleprodaju, socijalnu ekonomiju. U prilogu pogledajte ilustraciju ovih ekosustava, kao i procjenu turizma i mobilnosti automobila detaljnije.
  • Europsko vijeće zadužilo je Komisiju da izvrši temeljitu procjenu potreba različitih ekosustava i većine pogođenih sektora kako bi omogućilo ciljani odgovor.
  • Komisija je upravo završila ovu procjenu, gledajući ključne ekonomske pokazatelje, uspostavljajući "bilten o zdravlju" po pojedinim ekosustavima i identificirajući njihove potrebe za oporavkom i ulaganjem.
  • Dugoročno, očekuje se da će svaki ekosustav biti popraćen programom alata i prilagođenih mjera potpore.

 

Objava Europskog plana gospodarskog oporavka zakazana je za 27. svibnja 2020. godine.

vrh stranice
vrh stranice