COVID-19: Europski parlament: EU27 potreban je paket za oporavak 2 bilijuna eura

18.05.2020.

U rezoluciji o planovima revidiranja proračuna EU nakon 2020. godine i planovima gospodarskog oporavka, zastupnici u Europskom parlamentu zahtijevaju snažan paket, fokusiran na potrebe građana i nadolazeći na proračun EU-a.

Rezolucija je usvojena s 505 glasova za, 119 protiv i 69 suzdržanih.

 

„Europski građani moraju biti u središtu strategije oporavka“, naglašavaju zastupnici, dodajući da će Parlament čvrsto braniti interese građana. Napori za oporavak moraju imati snažnu socijalnu dimenziju, rješavajući socijalne i ekonomske nejednakosti i potrebe onih koji su najteže pogođeni krizom.

Parlament inzistira da novi „fond za oporavak i transformaciju“ mora biti veličine 2 bilijuna eura, financiran „izdavanjem obveznica za oporavak“ i „isplaćivati se kroz zajmove i, uglavnom, kroz grantove, izravna plaćanja za ulaganja i kapital. " Pozivaju Komisiju da ne upotrebljava "sumnjive multiplikatore za oglašavanje ambicioznih podataka" i ne pribjegava "financijskom čarobnjaštvu", jer je u pitanju vjerodostojnost EU.

Investicije za oporavak moraju se dodati na programe financirane iz VFO-a.

Plan oporavka mora se osigurati povrh sljedećeg višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), koji je dugoročni proračun EU-a, a ne na štetu postojećih i nadolazećih programa EU-a, upozoravaju zastupnici Europskog parlamenta. Osim toga, inzistiraju na tome da se VFO mora povećati i naglašavaju da će Parlament iskoristiti svoje ovlasti veta, ako se ne ispune zahtjevi EP-a.

Novac za oporavak "trebao bi ići u programe unutar proračuna EU" kako bi se zajamčio parlamentarni nadzor i sudjelovanje. Parlament također mora biti u potpunosti uključen "u oblikovanje, usvajanje i provedbu fonda za oporavak". Oni upozoravaju Komisiju da se suzdrži od "bilo kojeg pokušaja osmišljavanja europske strategije oporavka koja je izvan metode zajednice i pribjegavanju međuvladinim sredstvima".

Plan se mora usredotočiti na prioritete Zelenog ugovora i digitalnu agendu

„Veliki paket oporavka“, kojeg su zastupnici Europskog parlamenta zahtijevali već u svojoj nedavnoj rezoluciji iz travnja, mora trajati dovoljno dugo da se nosi s „očekivanim dubokim i dugotrajnim učinkom trenutne krize“. Mora „transformirati naša gospodarstva“ podržavanjem MSP-a i „povećati prilike za zapošljavanje i vještine za ublažavanje utjecaja krize na radnike, potrošače i obitelji“. Oni pozivaju da ulaganja budu prioritetna prema Zelenom dogovoru i digitalnom programu i inzistiraju na stvaranju novog samostalnog europskog zdravstvenog programa.

Reforma prihoda EU-a postaje od vitalne važnosti

Zastupnici ponovno pozivaju na uvođenje košarice novih „vlastitih sredstava“ (izvora prihoda EU) kako bi se spriječilo daljnje povećanje izravnih doprinosa država članica u proračunu EU-a za potrebe VFO-a i Fonda za oporavak i transformaciju. Budući da se gornji limit prihoda EU-a izražava u BND-u, za koji se očekuje da će značajno pasti zbog krize, zastupnici Europskog parlamenta također pozivaju "na trenutno i trajno povećanje gornje granice vlastitih resursa."

Pozadina

Očekuje se da će Europska komisija uskoro dostaviti obnovljeni prijedlog Fonda za financiranje i oporavak kako bi se uzela u obzir zdravstvena kriza i njezine posljedice.

Budući da trenutačni dugoročni proračun EU-a istječe 31. prosinca 2020., EU-u je potreban novi horizont proračunskog planiranja za sljedećih sedam godina. Komisija je tako predstavila planove za sljedeću VFO za 2021. - 2027. u svibnju 2018. Europski parlament usvojio je svoje stajalište u studenom 2018., a ponovno ga potvrdio u listopadu 2019. Vijeće  još nije uspjelo postići dogovoriti o svom stajalištu.

 

vrh stranice
vrh stranice