COVID-10: posebno plenarno zasjedanje europskog parlamenta radi ubrzanja provedbe mjera protiv koronavirusa

25.03.2020.

COVID-19: Predsjednik EP-a i čelnici političkih skupina odlučili su održati izvanredno plenarno zasjedanje sutra, u četvrtak, 26. ožujka, kako bi se omogućila provedba posebnih mjera.

Predsjednik parlamenta i čelnici skupina (Konferencija predsjednika) održali su neformalnu razmjenu mišljenja. Oni su u pisanom postupku odobrili prijedlog predsjednika EP Sassolija da sazove izvanredno plenarno zasjedanje 26. ožujka u Bruxellesu, na kojem će se raspravljati i glasovati o prva tri zakonodavna prijedloga Europske komisije za rješavanje učinaka pandemije COVID19 u državama članicama EU.Predsjednik EP-a David Sassoli rekao je: „Europski parlament obavlja svoju dužnost i nastavit će to raditi. Parlament mora ostati otvoren, jer virus ne može srušiti demokraciju. Mi smo jedina europska institucija za koju glasaju građani i želimo je nastaviti zastupati i braniti.“


Na dnevnom redu:

  • Inicijativa za reagiranje Coronavirus Response, koja će državama članicama omogućiti raspolaganje s 37 milijardi eura kohezijskih fondova za suočavanje s posljedicama krize,
  • zakonodavni prijedlog da se proširi područje primjene Fonda solidarnosti EU-a  na pokrivenost u javnom zdravstvu
  • prijedlog Komisije za zaustavljanje tzv. praznih letova uzrokovanih izbijanjem COVID-19.


Ključno je da Europski parlament brzo prihvati ova tri prijedloga kako bi pružio konkretnu podršku građanima EU-a i državama članicama u dosad neviđenoj situaciji.

Biro Europskog parlamenta usvojit će posebne mjere za ovo zasjedanje kako bi se osiguralo da se glasovanje može organizirati na daljinu. Ovaj će plenarni sastanak službeno zamijeniti zasjedanje predviđeno za 1-2. travnja o.g.

 

vrh stranice
vrh stranice