Ciklus „Novim znanjima i iskustvima bliže EU“: PERSPEKTIVA IRSKIH POSLODAVACA

18.10.2012.

Brendan Butler, jedan od pet izvršnih direktora IBEC-a, najveće udruge poslodavaca u Irskoj bio je prvi gost edukativnog ciklusa „Novim znanjima i iskustvima bliže EU“ održanog u organizaciji Odjela politika EU i međunarodnih poslova HUP-a. Prema Butlerovim riječima, budućnost poslodavaca nalazi se u pet sektora: hrani, medicini, informatičkoj industriji, farmaciji i financijama. Jasnom državnom politikom određivanja strateških sektora, Irska je prerasla u ulagačku meku i postala most između SAD i Europe.
Zahvaljujući poticajnoj ulagačkoj klimi zauzela je 10. mjesto na ljestvici Svjetske banke, a osobito je uspješna u području informatičke industrije. Unatoč nepovoljnoj gospodarskoj klimi i visokom državnom dugu, Butler je optimističan i slaže se s procjenama Europske komisije prema kojoj će Irska već sljedeće godine povećati izvoz za 4,5%. Kao argumenti u prilog idu i podaci Svjetske banke prema kojima Irska zauzima 5. mjesto po poreznim olakšicama i 13. po jednostavnosti osnivanja tvrtke.

Primjer iz prakse koji je Butler predstavio pokazuje kako je za uspješno gospodarstvo nužno imati samo jasno definirane strateške ciljeve i stvoriti pozitivnu ulagačku klimu. Proces lakšeg osnivanja tvrtki omogućit će otvaranje novih radnih mjesta i ukloniti strah od ulaganja koji prati poslovanje već četiri godine recesijske krize, stajališta su koja dijele irski i hrvatski poslodavci.
vrh stranice
vrh stranice