Čelnici EU-a moraju zaštititi europsko gospodarstvo, pod svaku cijenu

25.03.2020.

Uoči videokonferencije članova Europskog vijeća 26. ožujka 2020., predsjednik BusinessEurope-a Pierre Gattaz dao je sljedeće komentare:

"Europski čelnici ovaj tjedan imaju povijesnu priliku staviti solidarnost, djelovanje i odgovornost EU-a u središte našeg odgovora na krizu. Dugoročni napredak Europe može se osigurati samo ako europski čelnici učine sve što je potrebno za očuvanje naše ekonomske i monetarne unije i našeg jedinstvenog tržišta. Oboje je od ključne važnosti za napredak naše ekonomije, naših radnika i njihovih tvrtki. "

Glavni direktor BusinessEuropea Markus J. Beyrer dodao je:

"Osigurati da očuvamo što veći broj tvrtki i radnih mjesta kroz ovu masovnu krizu bit će ključno za smanjenje dugoročnog ekonomskog utjecaja. ECB je poduzela odlučne mjere kako bi podržala financijsku stabilnost i našu zajedničku valutu. Vijeće i države članice sada moraju slijediti vodeću ulogu ECB-a, uključujući uspostavljanje ambicioznih i koordiniranih fiskalnih poticaja."

 

Dok vlasti moraju poduzeti sve potrebne korake kako bi spriječile širenje COVID-19, također je neophodno:

  • Povećati fleksibilnost i jasnoću pravila o državnim potporama u vezi s potporom većom od 800 000 eura, koja će biti potrebna za mnoge veće tvrtke pogođene krizom.
  • Poduzeti sve potrebne korake kako bi se osiguralo da roba ne bude blokirana na jedinstvenom tržištu. To znači hitno uklanjanje zabrana izvoza koje su neke države članice nedavno uvele na osobnu zaštitnu opremu, medicinsku opremu i medicinske uređaje, smanjenje čekanja na granicama EU-a usklađenim rješenjima za teretna vozila i održavanje mobilnosti prekograničnih radnika, brzo implementirajući Inicijativa Green Lanes (Zelene trake).
  • Uspostaviti koordinirani pristup EU-a o tome što predstavlja kritičnu infrastrukturu i osnovne proizvode i usluge.
  • Hitno razviti plan industrijske pretvorbe EU-a za brzo povećanje proizvodnje ključne robe, uključujući u svim medicinskim lancima opskrbe. Tvrtke koje žele svoju proizvodnju preusmjeriti u osnovne proizvode moraju biti podržane privremenim odstupanjima od uobičajenih regulatornih zahtjeva i bržim postupcima autorizacije i certifikacije. Održavanje industrijske aktivnosti u cjelini je presudno za minimaliziranje poremećaja.
  • Osigurati održavanje međunarodnih trgovinskih tokova, s obzirom na sve veće rizike da zabrane izvoza nužnog medicinskog materijala širom svijeta stvaraju dodatne nedostatke u opskrbi.
  • Odgoditi nebitne javne konzultacije i prijedloge EU-a s obzirom na potrebu da se svi napori usredotoče na borbu protiv krize COVID19.

 

vrh stranice
vrh stranice