Čarter - Spas u zadnji trenutak

12.03.2021.

Ministarstvo financija je prelomilo te je izašlo u susret čarter kompanijama koje su se zbog krize uzrokovane korona virusom našle u nezavidnoj situaciji, jer po osnovi korištenja plovila u poreznom razdoblju nisu ostvarile prihod u visini od najmanje 7% nabavne vrijednosti plovila.

Što to znači, znaju one tvrtke koje su zbog nemogućnosti plaćanja svih troškova, prisiljene prodavati brodove.

Hrvatska udruga poslodavaca Udruga nautičkog sektora je sa koordinacijom čarter tvrtki  na ovo pitanje ukazivala u više navrata tijekom prošle i ove godine tražeći izuzeće od primjene za 2020. i 2021. godinu. Zadnji put se o toj temi razgovaralo i na sastanku Vlade i HUP-a, a na tome su radila i druga nautička udruženja. Napori čarteraša su bili uspješni i odredbe posebnog propisa o oporezivanju dobiti kojima se utvrđuje visina ostvarenih prihoda u svrhe utvrđivanja porezno priznatih rashoda s osnove korištenja plovila, apartmana i kuća za odmor neće primijeniti prilikom utvrđivanja osnovice poreza na dobit za porezno razdoblje započeto od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. godine.

Pravilnik o dopunama Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona je potpisan od strane ministra financija te će biti objavljen u Narodnim novinama.

Mjera pomoći čarter tvrtkama je stigla u zadnji tren, jer su rokovi prijave poreza na dobit već na vratima. 

vrh stranice