Buduće financiranje EU: Europski parlament i njemačko predsjedništvo Vijeća započeli su pregovore

28.08.2020.

Pregovori između Parlamenta i Vijeća započeli su u četvrtak, (27.8. 2020.) nakon što su čelnici EU-a 21. srpnja pronašli zajedničko stajalište o dugoročnom proračunu i fondu za oporavak.

U četvrtak su izaslanstva Vijeća i Parlamenta prvi put sjela zajedno na trilateralne razgovore (tzv. trijalog) na političkoj razini, uključujući Komisiju, s ciljem postizanja sporazuma o financiranju iz EU-a za razdoblje 2021.-2027.

„Potrebno je osigurati odgovarajuća sredstva za vodeće programe Europske unije poput onih za istraživanje ili mlade, koji su važni za Parlament. Treba postići napredak u pogledu vlastitih sredstava - prihoda EU - i vladavine zakona, uloge proračunskog tijela i nekih horizontalnih pitanja poput, na primjer, klime. Dakle, svi su ti elementi na stolu. Do sada smo već imali dobru raspravu i prilično sam siguran da u narednim tjednima možemo nastaviti taj pozitivan i konstruktivan način dijaloga “, rekao je predsjednik Odbora za proračun Johan Van Overtveldt (ECR, BE). „Želimo postići dogovor, ali želimo postići dobar dogovor. Ne toliko za Parlament kao takav, već za europske građane “, dodao je.

 

Pozadina

Parlament je u srpnju usvojio rezoluciju o zaključcima izvanrednog sastanka Europskog vijeća od 17. do 21. srpnja 2020., u kojem je utvrdio svoj pregovarački mandat i prioritete s ciljem postizanja sporazuma. Prije nego što Vijeće može službeno usvojiti Uredbu o VFO-u (Višegodišnji financijski okvir), Parlament mora dati suglasnost u skladu s člankom 312. stavkom 2. UFEU-a .

Pregovarački tim pozdravio je instrument za oporavak, ali smatra da je potrebno nekoliko poboljšanja, posebno jačanjem određenih programa, uvođenjem košarice novih vlastitih resursa (prihod EU), dovršenjem rada zakonodavaca na vladavini zakona i osiguravanjem sudjelovanja parlamenta u instrument oporavka.

 

1. rujna članovi Odbora za proračun (BUDG) raspravljat će o stanju pregovora o sljedećem višegodišnjem proračunu Unije za 2021-2027 (MFF), reformi sustava vlastitih sredstava (OR) i Planu oporavka. Pregovarački tim Parlamenta o VFO/OR izvijestit će o četvrtim trilateralnim razgovorima.

vrh stranice
vrh stranice