Bez strukturnih reformi i političke stabilnosti nema ni jačeg oporavka gospodarstva

31.05.2017.

Dan poduzetnika, tradicionalno organiziran od strane Hrvatske udruge poslodavaca, i ove je godine okupio više od 500 poduzetnika, poslodavaca, predstavnika institucija vlasti, političara, sindikalista, članova diplomatskog zbora i ostalih društvenih skupina. Događanju je, između ostalih, nazočio i predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, izaslanik predsjednice RH, Marko Jurčić, potpredsjednik Hrvatskog sabora, Željko Reiner, izaslanik predsjednika Sabora, Domagoj Ivan Milošević. Uz premijera, događanju su nazočili i potpredsjednica Vlade, ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, Martina Dalić, ministar financija, Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskoga sustava RH, Tomislav Ćorić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Nada Murganić te ministar zdravstva, Milan Kujundžić.
Glavna poruka ovogodišnjeg Dana poduzetnika je da provođenje reformi i rješavanje strukturnih problema ostaju prioriteti i uz pozitivne gospodarske trendove. Hrvatska, upozorili su poslodavci, uz sadašnje stope rasta ostaje na začelju Europske unije bez šansi da se u skorije vrijeme približi uspješnijim članicama.

„Prognoze govore da bi se, ako ne bude realizacije loših scenarija za Agrokor i neočekivanih događaja, sadašnji rast trebao nastaviti, uglavnom na sadašnjoj razini ili malo ispod. Time ne možemo i ne smijemo biti zadovoljni. Takve stope rasta neće nas skoro izvući iz grupe gospodarski najslabijih članica Unije. Bez reformi u pravosuđu, obrazovanju, zdravstvu ili javnoj upravi, bez promjene odnosa prema poduzetništvu i bolje investicijske klime, bez promjena na tržištu rada i promišljene demografske strategije nećemo puno napredovati“, poručila je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

Glavni direktor Davor Majetić predstavio je rezultate HUP skora za 2016. kojima se mjeri napredak Hrvatske u reformama u 12 ključnih područja u odnosu na 10 zemalja koje su također prolazile tranziciju (Bugarska, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija). Smanjenje s 34 boda iz 2015. godine na 33 boda za 2016. godinu potvrđuje strukturnu stagnaciju. Glavni direktor HUP-a istaknuo je da se ovakav rezultat HUP skora, koji mjeri strukturne karakteristike i promjene, odnosno njegova neelastičnost u odnosu na gospodarski rast, može se tumačiti kao pokazatelj cikličkog odnosno prolaznog karaktera sadašnjeg rasta.

„Rezultati HUP Skora pokazuju i dalje slabe temelje te izostanak strukturnih reformi koje jedine mogu osnažiti gospodarski rast. Izostanak strukturnih reformi i njihovih mjerljivih učinaka postavlja pitanje održivosti aktualnog tempa rasta i razvijenosti kapaciteta za dugoročan društveni i gospodarski razvoj“ – upozorio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Poboljšanje je vidljivo u Skoru produktivnosti i konkurentnosti koji je povećan za 6 bodova kao posljedica rasta BDP-a, povećanja udjela izvoza u BDP-u i poboljšanja realne relativne cijene električne energije u usporedbi s drugim zemljama. Zbog slabog rasta zaposlenosti te niske vrijednosti indeksa lakoće zapošljavanja ovaj skor nije jače rastao.
Skor fiskalne konsolidacije nastavio se poboljšavati, no pomak je u 2016. simboličan, samo jedan bod), i događa se uz veliku disperziju pokazatelja. Iako se smanjenje deficita opće države na 0,8% BDP-a čini kao velik uspjeh, cjelovit pogled na veći broj fiskalnih indikatora pokazuje problematičnu narav hrvatskog modela fiskalne konsolidacije, zbog čega nije ostvaren veći napredak.

Tržište rada jedno je od područja u kojima su potrebna znatna poboljšanja. Odnos između efikasnosti tržišta rada i stope zaposlenosti je pozitivan i prilično snažan, što sugerira da zemlje s efikasnijim tržištem rada u prosjeku imaju i višu stopu zaposlenosti. Kako bi se povećala efikasnost tržišta rada potrebno je provesti reformu obrazovnog sustava, na što HUP sustavno upozorava, ali učinci te reforme će biti vidljivi tek u duljem roku pod pretpostavkom da ona bude provedena nakon što se smanje trenutačni otpori. Međutim, regulatornim reformama na tržištu rada efekti povećanja efikasnosti mogli bi se postići već u kratkom roku.

Trendovi na tržištu rada bili su središnja tema ovogodišnjeg dana poduzetnika pa je na tu temu održano i više prezentacija kao uvod u panel raspravu. Prezentaciju „Analize potražnje za radom“ predstavio je Ivan Žilić, asistent na Ekonomskom institutu u Zagrebu, dok je Igor Žonja, direktor portala Moj posao održao prezentirao „Stanje na tržištu rada i prijedloge unapređenja“. O načinu na koji funkcionira tržište rada u Irskoj u koju odlazi velik broj hrvatskih građana govorila je Fiona Higgins, predstavnica irske poslodavačke udruge IBEC, dok je o perspektivama tržišta rada u budućnosti govorila Melanie Seier Larsen iz Boston Consulting Group-a.

U panel raspravi na tamu nužnih promjena na tržištu rada i u sustavu obrazovanja sudjelovali su Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskoga sustava RH, Mirko Habijanec, direktor tvrtke Radnik d.d. i predsjednik HUP-Udruge poslodavaca u graditeljstvu, Sanja Gagulić, članica Uprave Sunce Koncerna, Boris Drilo, član Uprave HT-a i predsjednik HUP-Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti te Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra i predsjednik HUP- Udruge poslodavaca u obrazovanju.

FOTOGALERIJA


PREZENTACIJE:

Fiona Higgins - Key Aspects of the Irish Labour Market
Igor Žonja - Stanje na tržištu rada
Ivan Žilić - Analiza potražnje za radom
HUP Skor


vrh stranice
vrh stranice