Besplatan alat za procjenu rizika na mjestu rada – OIRA

05.10.2016.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, 5. listopada 2016. godine prezentiran je interaktivni on-line alata za izradu procjene rizika za mjesta rada (OiRA). Europska agencija za zaštitu na radu (EU OSHA) razvila je navedeni internetski alat OiRA za procjenu rizika čime se omogućava mikro i malim poslodavcima da na jednostavan način primjene postupni proces procjene rizika počevši od prepoznavanja i ocjenjivanja rizika na mjestu rada preko donošenja odluka i provedbe preventivnih aktivnosti do praćenja i izvješćivanja.
Okupljeni sudionici (predstavnici poslodavaca, sindikata, inspektorata, te svih zavoda koji prate područje zaštite na radu ) ocijenili su OiRA alat izuzetno praktičnim i korisnim za mikro i male poslodavce, budući da na takav način ti poslodavci postaju odgovorni subjekti, a ne objekti provedbe mjera zaštite na radu i imaju mogućnost racionalizacije troškova.
 
Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja inicijativu da se kroz primjenu besplatnog alata financijski rasterete mikro i mali poduzetnici sa niskom razinom rizika na radnim mjestima. Alat za procjenu rizika trenutno je dostupan na OiRA platformi, a očekuje se njegova prilagodba i prevođenje na hrvatski jezik u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava i drugim dionicima, čime će se poduzetnicima u Hrvatskoj olakšati njegova neposredna primjena.

HUP će svoje članove pravovremeno informirati kada alat bude prilagođen i dostupan za korištenje te ćemo za njih organizirati i radionice kako bi zainteresiranima olakšali njegovo korištenje.

Prezentacije preuzmite ovdje:

P
rezentacija 1
Prezentacija 2
Prezentacija 3
Prezentacija 4
Prezentacija 5
vrh stranice
vrh stranice