Ana Gongola iz Sandoza nova je predsjednica HUP – Udruge proizvođača lijekova

18.07.2023.

Na današnjoj izbornoj Skupštini  HUP – Udruge proizvođača lijekova (HUP – UPL) predstavnici članica udruge za novu predsjednicu izabrali su Anu Gongolu, članicu Uprave Sandoza. Ana Gongola poziciju preuzima od Jerka Jakšića, predsjednika Uprave PharmaS-a, koji je udrugu uspješno vodio kroz neke od najvećih zdravstvenih izazova današnjice.

Ana Gongola doktorica je stomatologije s dugogodišnjim iskustvom u farmaceutskoj industriji, a dosad je kao članica radnih skupina HUP-UPL-a davala veliki doprinos naporima za poboljšanje konkurentnosti i ekonomske održivosti generičkih i biosličnih lijekova kroz predlaganje okvira koji bi osigurao održivu opskrbu lijekovima na recept a državi pružio mogućnost ušteda uz osiguravanje inovacija pacijentima. To su ujedno i ciljevi koje je predstavila za naredno razdoblje:

„Industrija generičkih i biosličnih lijekova u Hrvatskoj nastavit će surađivati sa svim dionicima kako bi osigurala da predstojeće reforme omoguće održivo pružanje zdravstvene skrbi i pristupa pacijenata potrebnim lijekovima. Nalazimo se u situaciji u kojoj stanovništvo stari, proizvodnja se premješta van granica EU, a Hrvatska kao malo tržište ne prolazi dobro u raspodjeli ograničenih resursa. Kako bismo u takvom kontekstu osigurali neometanu opskrbu lijekovima i dalje ćemo aktivno surađivati s regulatorom i predlagati mjere kako bismo imali na raspolaganju lijekove koji pomažu većini bolesnika s teškim kroničnim bolestima poput raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, autoimunih stanja i drugih“ rekla je Gongola dodavši da je za postizanje tih ciljeva  primarno potrebna automatska indeksacija cijena lijekova, a potom multiwinning model i pametna javna nabava, o čemu HUP-UPL već vodi dijalog s Ministarstvom zdravstva, a jedan od ciljeva udruge jest i brže usvajanje biosličnih lijekova uz transparentnije modele ugovaranja.

Gongola je također naglasila ekonomsko-društvenu važnost farmaceutske industrije za Hrvatsku i cijelu Europsku uniju gdje se sve više provodi osnaživanje proizvodnje na tlu Europe te stoga i nužnost da se  investicije u farmaceutsku industriju u Hrvatskoj tretiraju kao strateški važne. Članice Udruge zahvalile su Jerku Jakšiću na dosadašnjim postignućima, energiji i vremenu koji je uložio u rad Udruge. Gospodin Jakšić s čela Udruge odlazi nakon tri godine zbog novih poslovnih poduhvata unutar matične organizacije.

HUP –UPL od svoga osnutka, 31. ožujka 2009., okuplja proizvođače generičkih i biosličnih lijekova prisutne na tržištu RH te kao dobrovoljna, neovisna i neprofitna udruga poslodavaca štiti i promiče prava i interese svojih članova koji su organizirani i posluju u Republici Hrvatskoj u skladu sa važećim propisima. Članice HUP – UPL zajedno čine 100% proizvodnje lijekova u Hrvatskoj te ostvaruju godišnji prihod veći od 5,5 mlrd HRK od čega više od 70% u izvozu - lijekovi proizvedeni u Hrvatskoj,  izvoze se u 60-ak zemalja svijeta, uključujući i najrazvijenija farmaceutska tržišta kao što su SAD i zemlje Europske unije. Izravno zapošljavaju preko 5.000 radnika, a u lancu dobavljača preko 10.000. Jedna je to od najsnažnijih gospodarskih grana Republike Hrvatske i važna poluga njezinog zdravstvenog sustava.


vrh stranice