Alarmantno stanje u sektoru mljekarstva

18.04.2016.

Zagreb, 18. travnja 2016. - HUP-Udruga prehrambene industrije i poljoprivrede želi upozoriti javnost i institucije da je trenutno stanje u sektoru proizvodnje i prerade mlijeka alarmantno i neodrživo zbog cjenovnog dampinga slijedom poremećaja na globalnom tržištu radi ukidanja proizvodnih kvota 2015. godine, ali i u zatvaranja tržišta Rusije za mliječne proizvode iz EU.
Naime, veliki europski proizvođači nisu uspjeli naći plasman ovih viškova proizvoda na nova tržišta zbog veće konkurentnosti proizvođača iz zemalja trećeg svijeta. Iz tog razloga, „stare“ članice EU kao najveći proizvođači, plasman za te viškove nalaze unutar tržišta EU - najviše u Republici Hrvatskoj. Sve ovo dovelo je do trenutne situacije da danas na tržištu RH možemo pronaći mlijeko i mliječne proizvode (prije svega polutvrdi sir) po damping cijenama koje na naše tržište dolazi iz zemalja EU, kao i samog okruženja. „U većini slučajeva ovakva cijena mlijeka koja dolazi na naše tržište je direktno subvencionirana od domicilne države nizom skrivenih potpora.

Cijene po kojim se navedeni proizvodi stavljaju na police ne pokrivaju niti domaće troškove proizvodnje. Sve ovo domaće proizvođače i prerađivače mlijeka stavlja pod pritisak trgovaca koje spuštaju prodajne cijene na razinu uvoznih cijena kako bi ostali konkurentni. Ovo vodi do generiranja gubitaka, prije svega domaćih proizvođača, ali i prerađivača mlijeka koji posluju u RH. Na kraju lanca gubitke generira i domaća trgovina.

Zbog navedene situacije u sektoru, ovim putem pozivamo Vladu RH i nadležna ministarstva da osim uvođenja tržnog reda, u što kraćem roku pristupe izradi kratkoročnih i dugoročnih mjera pomoći i opstanku domaćeg mliječnog sektora.“ - izjavio je Goran Pajnić, predsjednik HUP- Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede. Postojeća pomoć iz EU izvora očigledno nije dovoljna, obzirom na visinu gubitaka koji se generiraju u sektoru. Stoga se predlaže Vladi RH da u okviru nacionalnih sredstava pronađe izvore dugoročnog stimuliranja i pomoći domaćem mliječnom sektoru.

Ovo mora biti napravljeno u što kraćem roku jer svakim danom nestaje sve više domaćih farmi, a domaći prerađivači i trgovci jedva preživljavaju. Moramo biti svjesni da je nestanak mliječnog sektora tek prvi korak prema rušenju dugoročne održivosti cijele domaće poljoprivrede.
vrh stranice