Aktualno u zakonodavstvu

Očitovanje HUP-a na upite vezane uz ZOR

26.03.2020.

Hrvatska udruga poslodavaca ističe kako živimo u vremenu nezabilježenih okolnosti za poslovanje s nesagledivim gospodarskim i socijalnim učincima, koje su uvod u do sada nezapamćenu gospodarsku krizu koja je naglo nastala, koja je trenutačno usporila ili zaustavila  poslovanje velikog broja tvrtki. Ovakve izvanredne okolnosti traže brze odluke i učinkovita rješenja. 


Digitalizacija poslovanja i građe u papirnatom obliku

01.02.2019.

Hrvatska udruga poslodavaca inicijator je i zagovornik svih promjena koje idu smjeru rasterećenja gospodarstva od nepotrebnih nameta. U tom smislu, kroz Zakon o arhivskom gradivu i arhivima koji je stupio na snagu 19. srpnja 2019. ( NN 61/18), kao krovni zakon kojim se regulira pohrana i čuvanje dokumentacije, otvorila se mogućnost da se dokument u papirnatom obliku zamijeni jednakovrijednim dokumentom koji će imati svojstvo originala, u digitalnom obliku.

 

HUP dostavio Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava podatke o potrebama zapošljavanja stranih radnika za 2019. godinu

05.11.2018.

Hrvatska udruga poslodavaca je dostavila Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava prikupljene potrebe svojih članova za zapošljavanjem stranih radnika u 2019. godini. Ističemo kako je ove godine iskazana najveća potreba za zapošljavanjem stranih radnika što ukazuje na trend nedostatka radne snage u Hrvatskoj. Najveće potrebe su iskazane u djelatnostima turizma i ugostiteljstva, trgovine, graditeljstva, metalne te prerađivačke industrije. Pored povećane potrebe poslodavaca za novo zapošljavanje primjećene su i povećane potrebe za sezonskim radom.Proširuje se primjena kolektivnih ugovora za ugostiteljstvo i graditeljstvo

01.06.2018.

Zagreb, 01.06.2018. – U Narodnim Novinama br. 49 dana  objavljene su odluke ministra rada i mirovinskog sustava kojima je primjena kolektivnih ugovora koje su sklopili HUP i sindikati u sektorima ugostiteljstva i graditeljstva proširena na sve poduzetnike i radnike navedenih djelatnosti. HUP je u novom postupku proširenja primjene kolektivnih ugovora postavio okvir za uređenje radnih odnosa i uvjeta poslovanja s ciljem postizanja ujednačenih i viših standarda poslovanja u sektoru graditeljstva i ugostiteljstva te s ciljem suzbijanja nelojalne konkurencije.

Dodatne informacije o GDPR uredbi u svezi s dodjelom certifikata stručnjacima

14.02.2018.

Nastavno na povećan broj upita i zahtjeva upućenih Agenciji za zaštitu osobnih podataka te drugim institucijama i organizacijama u Republici Hrvatskoj, a koji se odnose isključivo na novu europsku regulativu, konkretno, u kontekstu provođenja seminara/edukacija u kojima se između ostalog cjelokupnoj javnosti nude certifikati, međunarodne licence i slično, u nastavku vam kao jedino neovisno nadzorno tijelo za provedbu Opće uredbe na teritoriju Republike Hrvatske dostavljamo informacije kako slijedi:

Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) ne propisuje obvezu stjecanja/dodjeljivanja certifikata za obavljanje poslova, obveza i zadaća Službenika za zaštitu osobnih podataka (Odjeljak 4. Opće uredbe).

Izmjene Zakona o elektoničkim medijima doprinijet će razvoju radijske industrije

14.02.2018.

U organizaciji HUP – Koordinacije komercijalnih radio postaja i Media servisa Global danas na Svjetski dan radija održan je 1. Hrvatski radijski forum u atriju Hrvatske akademije znanosti u umjetnosti pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek analizirala je trenutno stanje u hrvatskim medijima i kako ga poboljšati kroz izmjene i dopune Zakona o elektroničkim medijima.

Porezne izmjene-smještaj i prehrana sezonskih radnika, topli napitci ...i dr. izmjene Pravilnika o porezu na dohodak

20.12.2017.

Izvješćujemo vas kako je Porezna uprava objavila Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak, kojeg je 18.12.2017. potpisao Ministar financija kao dio paketa mjera za zadržavanje i rast zapošljavanja Vlade Republike Hrvatske. Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak će se objaviti u Narodnim novinama i stupa na snagu 1. siječnja 2018. godine.
Navedenim izmjenama i dopunama porezni obveznici bit će rasterećeni dodatnih 266 milijun kuna.

Ono što ovom prilikom svakako želimo posebno istaknuti je inicijativa Udruge ugostiteljstva i turizma HUP-a koja je ustrajnim djelovanjem s ciljem izmjene poreznog tretmana smještaja sezonskih radnika uspjela kroz predmetne porezne izmjene postići da se s 1.1.2018. smještaj i prehrana sezonskih radnika neće više oporezivati kao da se radi o plaći u naravi. Zajedničkim angažmanom članova HUP-a i zastupanjem interesa uz podršku resornog ministarstva turizma ova je inicijativa uspješno provedena, a od značaja je za sve poduzetnike koji svojim sezonskim radnicima osiguravaju smještaj i prehranu neovisno o djelatnosti kojom se bave.
vrh stranice
vrh stranice