Aktualno u zakonodavstvu

Očitovanje HUP-a na upite vezane uz ZOR

26.03.2020.

Hrvatska udruga poslodavaca ističe kako živimo u vremenu nezabilježenih okolnosti za poslovanje s nesagledivim gospodarskim i socijalnim učincima, koje su uvod u do sada nezapamćenu gospodarsku krizu koja je naglo nastala, koja je trenutačno usporila ili zaustavila  poslovanje velikog broja tvrtki. Ovakve izvanredne okolnosti traže brze odluke i učinkovita rješenja. 


Digitalizacija poslovanja i građe u papirnatom obliku

01.02.2019.

Hrvatska udruga poslodavaca inicijator je i zagovornik svih promjena koje idu smjeru rasterećenja gospodarstva od nepotrebnih nameta. U tom smislu, kroz Zakon o arhivskom gradivu i arhivima koji je stupio na snagu 19. srpnja 2019. ( NN 61/18), kao krovni zakon kojim se regulira pohrana i čuvanje dokumentacije, otvorila se mogućnost da se dokument u papirnatom obliku zamijeni jednakovrijednim dokumentom koji će imati svojstvo originala, u digitalnom obliku.

 

HUP dostavio Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava podatke o potrebama zapošljavanja stranih radnika za 2019. godinu

05.11.2018.

Hrvatska udruga poslodavaca je dostavila Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava prikupljene potrebe svojih članova za zapošljavanjem stranih radnika u 2019. godini. Ističemo kako je ove godine iskazana najveća potreba za zapošljavanjem stranih radnika što ukazuje na trend nedostatka radne snage u Hrvatskoj. Najveće potrebe su iskazane u djelatnostima turizma i ugostiteljstva, trgovine, graditeljstva, metalne te prerađivačke industrije. Pored povećane potrebe poslodavaca za novo zapošljavanje primjećene su i povećane potrebe za sezonskim radom.vrh stranice