30.10.2020. PUMA seminar: Novine u stečajnom i predstečajnom postupku i u sustavu mirovinskog osiguranja; HUP Reg. ured Osijek, Vukovarska ulica 31 (zgrada EURODOMA, IV. kat), Osijek, 10:00

30.10.2020.

Na traženje članova HUP-a, HUP Regionalni ured Osijek u okviru svojeg PUMA programa organizira seminar „Novine u stečajnom i predstečajnom postupku i u sustavu mirovinskog osiguranja“ koji će se održati u petak 30. listopada 2020. godine s početkom u 10 sati u prostorijama HUP Regionalnog ureda Osijek, Vukovarska ulica 31 (Eurodom, IV. kat), Osijek.  

Stečajni i predstečajni postupak, iako je propisan Stečajnim zakonom, podložan je promjenama. Upravo te izmjene dovode do različitih tumačenja koja su često vezano uz sudsku praksu samih postupaka. Na seminaru će se iz praktičnog kuta gledanja, ukazati na neke probleme koji se pojavljuju u tumačenju i provedbi samog Stečajnog zakona. Sama svrha vođenja stečajnih i predstečajnih postupaka je namirenje stečajnih vjerovnika, te kako se i dalje poslodavci susreću u praksi s tim problemom, seminar ima za cilj kako što brže naplatiti svoja potraživanja.

Sustav mirovinskog osiguranja vrlo je važan u okviru socijalne sigurnosti svakog pojedinca, odnosno društva u kojem se nalazi. Održavanje stabilnosti sustava mirovinskog osiguranja danas je jedan od temeljnih problema, kako za Hrvatsku tako i za većinu država članica Europske unije pa i svijeta. Unatoč reformi mirovinskog sustava u Hrvatskoj 2002. godine, ovaj sustav i danas ima značajnih poteškoća koje mu otežavaju učinkovito funkcioniranje (niska razina opće zaposlenosti, nepovoljna struktura umirovljeničke populacije, nepovoljan odnos zaposlenih i umirovljenih osoba i sl.). Budući da razvoj mirovinskog sustava pojedine države ukazuje i na njezin ukupan stupanj gospodarskog razvoja, države čije je gospodarstvo slabo razvijeno neće moći odgovoriti zahtjevima sve dinamičnijeg suvremenog društva. U okviru teme pored strukture i funkcija mirovinskog osiguranja bit će prikazane i najvažnije promjene u Zakonu o mirovinskom osiguranju koje su stupile na snagu od 1.1.2020. godine. te scenarij budućeg razvoja samog mirovinskog osiguranja koji prikazuju njegovu održivost, odnosno neodrživost.

Seminar je zamišljen kao interaktivna radionica, a predavači su:

dr. sc. Maja Vretenar Cobović - trenutno zaposlena na Veleučilištu Slavonski Brod na stručnom studiju „Menadžment“, te autorica brojnih znanstvenih i stručnih radova iz polja ekonomije.

doc. dr. sc. Milan Stanić - trenutno zaposlen na Veleučilištu Slavonski Brod, na kojem predaje kolegije Trgovačko pravo i Računovodstvo. Uz bogato radno iskustvo u realnom sektoru na različitim pozicijama, te dugogodišnji privatni poduzetnik. Od 2000 godine se bavi stečajevima, te do sada vodio stečajne postupke u 110 trgovačkih društava i nalazi se na A listi stečajnih upravitelja. 

Sudjelovanje na seminaru je besplatno za članove HUP-a.

Zbog ograničenog broja mjesta, molimo da svoje sudjelovanje prijavite do srijede 28. listopada 2020. godine elektronskim putem na: hup-osijek@hup.hr

vrh stranice