2,7 milijardi eura iz proračuna EU za podršku zdravstvenom sektoru EU

14.04.2020.

Europska komisija predložila je 2. travnja aktiviranje instrumenta Europske unije za hitnu pomoć kako bi izravno podržala zdravstvene sustave zemalja EU-a u njihovoj borbi protiv koronavirusne pandemije.

Danas (14.travnja 2020.) ga je Vijeće brzo odobrilo tako da instrument od 2,7 milijardi eura može odmah započeti s izravnom potporom tamo gdje je najpotrebnije.

Instrument će se koristiti zajedno s drugim EU alatima, na primjer rescEU medicinskim zalihama, koje se paralelno povećavaju za 300 milijuna eura uz prvobitno predloženu dodjelu od 80 milijuna eura.

Povjerenik Johannes Hahn, zadužen za proračun, rekao je: „Proračun EU-a uvijek je bio glavno sredstvo solidarnosti EU-a za rješavanje kriznih situacija i brzo pomaganje onima kojima je to potrebno u Europi i šire. Danas ga ponovo mobiliziramo na punu podršku onih koji su na prvom mjestu - liječnika, medicinskih sestara, bolesnika i njihovih obitelji. Ovaj će doprinos također biti od značaja za solidarno praćenje bolesti, čineći dostupnim više ispitivanja i podržavajući relevantna medicinska istraživanja. "

U prvoj fazi, instrument za hitnu pomoć u zdravstvenom sektoru pomoći će financiranju hitnih potreba za medicinskom opskrbom, kao što su maske i respirator, prijevoz medicinske opreme i pacijenata u prekograničnim regijama, zapošljavanje dodatne zdravstvene radne snage koja se može rasporediti. do problematičnih mjesta diljem Unije, kao i izgradnju mobilnih terenskih bolnica.

 

Instrument za hitne potpore omogućuje Komisiji da izravno nabavlja u ime država članica i usmjerava pomoć tamo gdje je najpotrebnija; određivanje prioriteta i mobilizacija vršit će se u uskoj koordinaciji s državama članicama. Za upravljanje ovom inicijativom osnovana je interna radna skupina. U srednjoročnom i dugoročnom razdoblju ESI će omogućiti EU-u da podrži napore masovnog testiranja država članica i bilo koja relevantna medicinska istraživanja.

Na taj će način Komisija pružati koordinirani odgovor EU-a tijekom krize, od trenutne faze do trenutka izlaska i oporavka.

Kako bi sva proračunska sredstva bila dostupna, Komisija bi trebala i zeleno svjetlo Europskog parlamenta.

vrh stranice
vrh stranice