21.1.2019. Radionica za članove HUP-a: Kreativno i manipulativno računovodstvo, HUP, Radnička cesta 52/1, Zagreb, 10:00

21.01.2019.

Pozivamo vas na radionicu koja će biti održana u ponedjeljak 21. siječnja 2019. godine s početkom u 10 sati, u prostorijama HUP-a u Zagrebu, Radnička cesta 52, 1. kat pod nazivom:

 

„Kreativno i manipulativno računovodstvo“

Cilj financijskih izvještaja je da na realan, istinit i fer način prikažu ključne podatke o financijsko – računovodstvenom poslovanju određenog poduzeća. To očekuju svi eksterni korisnici financijskih izvještaja koji su iz različitih interesa i perspektiva u konstantnoj potrazi za korisnim i točnim informacijama koje nisu rezultat raznih manipulacija.

Kreativno računovodstvo u početku je bilo zamišljeno u svrhu što realnijeg i objektivnijeg prikaza stvarnog financijskog položaja i rezultata poslovanja poduzetnika unutar računovodstvenog regulatornog okvira. Veliki je broj ciljeva zbog kojih se poseže za kreativnim računovodstvom, a najznačajniji su: održanje povjerenja investitora, ostvarenje prava na bonuse, priprema za preuzimanje ili obrana od neprijateljskoga preuzimanja te odgađanje poreza na dobit za sljedeće razdoblje.

Na žalost, u praksi ono se često zloupotrebljava te je time preraslo u manipulativno računovodstvo. Pod manipulativnim računovodstvom podrazumijevaju se svi postupci kojima se namjerno prikazuju lažirani financijski izvještaji sa ciljem obmanjivanja javnosti. Manevarski prostor pronalazi se u računovodstvenim standardima koji su često nejasni i vrlo složeni, a procjene subjektivne.

Predavač je Nikola Nikšić, certificirani savjetnik za menadžment (CMC) licenciran pri ICMCI, ovlašteni procjenitelj poslovne izvrsnosti pri EFQM i ovlašteni računovođa. Uz dugogodišnje radno iskustvo na pozicijama menadžera za upravljanje strategijom, financijama, računovodstvom i kontrolingom te obavljajući poslove menadžerskog savjetovanja.

Radionica je namijenjena članovima HUP-a.

Molimovas da svoje prijave šaljete na hup@hup.hr zaključno s petkom 18. siječnja.

 

vrh stranice
vrh stranice