21.02.2019. Prezentacija programa THINGS+

21.02.2019.

U četvrtak 21. veljače u prostorima znanstveno - tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci, Step RI održana je informativna prezentacija projekta THINGS+. Hrvatska udruga poslodavaca je pridruženi partner u projektu.

THINGS+ je projekt stvaranja postupka inoviranja usluga u proizvodnim poduzećima čije se poslovanje do sada temeljilo isključivo na prodaji gotovih proizvoda. Razvojem poslovne podrške i poticanjem stvaranja novih usluga u proizvodnim poduzećima omogućiti će se unapređivanje konkurentnosti poduzeća, stvaranje atraktivnije ponude za kupce i bolji rezultati poslovanja.

Tijekom projekta će biti razvijena metodologija razvoja i komercijalizacije usluga odnosno ponude „usluga i proizvoda“ te provedeno sto pilot projekata u proizvodnim poduzećima. Zadatak pilot projekata nije samo razvoj usluga već i podrška poduzećima kod izlaska na tržište, stvaranje novih prihoda, privlačenje novih kupaca te izlazak na nova tržišta. Očekuje se da će 60% poduzeća primijeniti novu uslugu, 40% poduzeća ostvariti nove prihode te 10% komercijalizirati novostvorene usluge na stranim tržištima.

Projekt „THINGS+“ okuplja partnere iz 9 zemalja središnje Europe koji će stvoriti za regionalne uvjete primjeren postupak inoviranja usluga, ali i mrežu podrške kod komercijalizacije i internacionalizacije tih usluga. Projektom se želi pomoći tradicionalnim industrijama da ostanu konkurentne, bolje reagiraju na izazove i promjene na tržištu te brže prilagođavaju svoju ponudu novim zahtjevima kupaca.

Program je namijenjen malim i srednjim poduzećima koja žele inovativnim uslugama nadopuniti svoju ponudu i podići vrijednost svojih proizvoda, što može rezultirati većim prihodima, manjim rizikom poslovanja, povoljnijom strukturom troškova, većom vrijednosti ponude te izlaskom na nova tržišta.

Mala i srednja poduzeća koja će sudjelovati u programu će:
•           imati podršku stručnjaka prilikom razvoja novih usluga
•           proći strukturiran i jasno definiran program radionica, edukacija i savjetovanja
•           razviti nove usluge koje će biti dodatak ili zamjena postojećoj ponudi proizvoda
•           unaprijediti svoje poslovanje uz korištenje vlastitih ljudskih resursa, u kratkom vremenskom periodu i s minimalnim ulaganjima i dodatnim troškovima.

Sudjelovanje je besplatno, odnosno poduzeća će dobiti nefinancijsku (de minimis) potporu u vrijednosti 19.200,00 kn po poduzeću, a broj polaznika je ograničen.

Od poduzeća koje žele sudjelovati se očekuje:
•           sudjelovanje tima iskusnih zaposlenika (minimalno 2 osobe);
•           visoku razinu angažmana članova tima uz podršku visokog menadžmenta tijekom izvođenja programa;
•           integraciju novostvorene ponude (kombinacije postojećih proizvoda i novostvorenih usluga) u postojeće poslovanje i njenu komercijalizaciju na domaćem i stranim tržištima.

vrh stranice